Сингапур ще затваря училища от сряда, след като властите предупредиха, че нови коронавирус щамове като този, открит за пръв път в Индия, засягали повече деца в града държава, информира "Франс прес".

Правителството затяга ограниченията след ръст в последно време на местните предавания на коронавируса след месеци на почти никакви заразени.

На виртуална пресконференция властите обявиха, че началните и средните училища, както и прогимназиалните колежи ще преминат към пълно домашно обучение от сряда до края на учебния срок на 28 май.

Заради Covid-19 Сингапур вече не е сред най-скъпите градове в света, но Париж остава

Заради Covid-19 Сингапур вече не е сред най-скъпите градове в света, но Париж остава

Градовете в Америка, Африка и Източна Европа стават по-евтини, докато градовете в Западна Европа стават по-скъпи

Часове преди пресконференцията, Сингапур потвърди 38 заразени с коронавируса, най-високия брой в рамките на 24 часа от осем месеца, като заразата е била предадена на местно ниво. Някои от заразените включват деца, свързани с клъстер в център за обучение.

Министърът на здравеопазването Онг Йе Кун, цитирайки разговор, проведен от него с директора на медицинските служби към министерството Кенет Мак, каза, че щамът B.1.617 "изглежда засяга повече децата".

Щамът беше открит за първи път в Индия.

"Някои от тези мутации са много по-вирулентни и изглежда атакуват по-малките деца", каза министърът на образованието Чан Чун Син.

"Това е въпрос, който тревожи всички нас", каза той и добави, че нито едно от заразените деца не е било тежко болно.

Правителството "разработва плановете" за ваксиниране на ученици на възраст под 16 години, написа Чан в публикация във Facebook.

Финансовият център се присъединява към Тайван в затварянето на училищата, за да спре нарастването на заразените.

Сингапур е пред най-лошото си огнище на вируса денга в историята

Сингапур е пред най-лошото си огнище на вируса денга в историята

Само през миналата седмица са регистрирани 1468 случая

Столицата на Тайван Тайпе и прилежащият град Нов град Тайпе обявиха, че училищата ще преустановят учебните занятия от вторник до 28 май.

Тайван, който беше сравнително невредим миналата година, обяви още 333 заразени през изминалото денонощие, което доведе до малко над 2000 заразени от началото на епидемията в страната.

Увеличението на местните предавания на коронавируса в Сингапур вероятно ще обърка балона за пътуване без карантина с Хонконг, който трябва да започне на 26 май след по-ранен неуспешен опит.

Сингапур ограничи публичните събирания до две, забрани храненето в ресторанти и затвори фитнес залите в опит да спре нарастването на заразените.

Властите също така забраниха на хора, които не са пътници, да влизат в терминала на летището и затвориха съседен мол, докато около 9 000 работници са тествани за коронавируса.

Сингапур трябваше да се бори със сериозни огнища на коронавирус миналата година, когато болестта бушуваше в претъпкани общежития, в които живеят нископлатени чуждестранни работници, заразявайки десетки хиляди.

Но според световните стандарти епидемията в Сингапур е слаба - властите в града с 5,7 млн. жители съобщиха за над 61 000 заразени до момента и 31 починали.