Кризата с коронавируса удари и без това исторически ниската раждаемост в Италия. Това показват нови прогнози на националната статистическа служба на страната, предаде "Франс прес".

Миналата година Италия вече регистрира най-малкия си брой раждания от 150 години - 420 000, но те могат да паднат до 408 000 през 2020 г. и 393 000 през 2021 г. според Istat.

Прогнозите бяха представени от директора на Istat Джанкарло Блангиардо пред италианските депутати вчера.

"Климатът на страх и несигурност, както и финансови затруднения..., причинени от неотдавнашни събития, ще имат отрицателен ефект върху плодовитостта на италианските двойки", подчерта той.

"Демографската рецесия, която засегна Италия от 2015 г. насам, е значителна и се превръща в истински колапс, който няма еквивалент в италианската история, с изключение ако се върнем към 1917-18 г., с Първата световна война и драматичните ефекти от испанския грип", отбеляза още Блангиардо.

Италия с най-ниска раждаемост от 160 г.

Италия с най-ниска раждаемост от 160 г.

Населението на Италия намаля със 189 000 до 60,25 милиона души

Жените и младите хора са особено силно засегнати от кризата, причинена от коронавируса, който за първи път засегна Италия по-рано тази година, предизвиквайки национална блокада, която удари тежко икономиката.

Особено хотелиерската индустрия все още страда в резултат на националния вечерен полицейски час и ранното затваряне на барове и ресторанти, наложени за спиране на нова вълна от заразени, докато в областите с най-голям риск са наложени дори по-строги ограничения.

Заетостта сред жените е спаднала с 1,9 процента между февруари и септември тази година, в сравнение с 1,1 процента при мъжете, след като хората е по-вероятно да загубят работата си по време на блокадата и да има по-бавно възстановяване.

Италианската статистическа служба предупреди, че кризата "е "засилила съществуващото неравенство на пазара на труда".

Пандемията унищожи 80 процента от работните места, спечелени от жени след финансовата криза от 2008 г.

Между 2008 и 2019 г. Италия регистрира допълнителни 602 000 работни места, заети от жени. Но отне само три месеца между април и юни тази година, за да загубят 470 000 от тях.

В Италия само половината от жените работят, в сравнение със 73 процента в Германия, 62 процента във Франция и 58 процента в Испания. Само Гърция има по-ниско ниво на заетост сред жените в Европа - само 47 процента.