Глобалното затопляне може да причини ледниците в Тибет да изчезнат до 2050 г. , предупреждават експерти.

Екологичната криза може да направи най-малко 2 млрд. души водни номади, които ще бъдат принудени да се местят постоянно в търсене на вода.

Тибетското плато е известно като „Третия полюс" заради своите 45 000 ледници, които захранват едни от най-големите реки на Азия като Жълтата река, Яндзъ, Брахманпутра и Меконг.

Глобалното затопляне почти два пъти по-бързо топи ледниците, поставяйки въпроси за бъдещето развитие на Азия и по специално на Китай, Индия, Пакистан, бамгладеш и Бутан, предупреждават от Международния център „Уодроу Уилсон".

Ледниците са се свили с 18 % през последните пет години в резултат на глобалното затопляне.

Въз основа на предишно 40-месечно проучване, учени от Америка и Китай предупредиха за екологична катастрофа в Тибет, предизвикана от глобалното затопляне и установиха, че повечето ледници в региона могат да се стопят до 2100 г. Тибетските ледници са в процес на изчезване през последните четири десетилетия, този процес протича значително по-бързо от началото на 1990 г.

Първоначално се смяташе, че водата от топенето на ледниците може да се използва като допълнителен воден ресурс за сухата почва в северната и западна част на Китай. Но тези надежди не бяха оправдани, тъй като по-голямата част от оттичащата се вода от ледниците се изпарява преди да достигне засегнатите от сушата земеделски стопани.

Разходите за населението могат да бъдат огромни, тъй като 300 милиона китайци живеят в тези региони и тяхната прехрана зависи от водата, получена от ледниците.