Броят на симптоматичните случаи на заразяване с коронавирус в Китай нараства за четвърти пореден ден, предаде Ройтерс. Град Сиан, в който 13 милиона души бяха поставени под карантина, съобщи днес за 175 нови симптоматични случая на заразяване. Ден по-рано случаите бяха 155, а преди това - 150.

Сиан е столицата на китайската провинция Шанси, съобщи във вторник Държавният здравен комитет на Китайската народна република.

Китай с нови 206 случая на COVID, най-много от април 2020 г.

Китай с нови 206 случая на COVID, най-много от април 2020 г.

158 от случаите са локално предадени, а 48 са внесени, не са регистрирани нови смъртни случаи

Разпространението на заразата в град Сиан все още не е овладяно, въпреки строгите ограничителни мерки. Всички вътрешни полети от Сиан са отменени, а движението на влакове и междуградски превозни средства е ограничено.

Забранени са всякакви публични прояви, забранено е на жителите да напускат домовете си, освен в спешни случаи.

Само един човек от семейството има право да ходи до магазина за хранителни стоки и стоки от първа необходимост веднъж на всеки два дни.

26 служители в Сиан са били наказани за лоша превенция и слаб контрол на COVID-19.

В докладите не се казва кой щам на вируса е бил идентифициран в Сиан. До момента е известно, че в страната са установени седем случая на заразяване с щама омикрон, който се разпространява активно по света. Четири случая са потвърдени в град Гуанджоу (провинция Гуандун), два в град Чанша (провинция Хунан) и един в град Тиендзин на централното правителство.

Китай обяви за ваксинирани над 1,2 милиарда китайци

Китай обяви за ваксинирани над 1,2 милиарда китайци

Приложени са общо малко под 2,76 милиарда дози Covid ваксина

Китайските власти са загрижени за разпространението на инфекцията в страната във връзка с предстоящите Зимни олимпийски игри в Пекин, които ще се проведат от 4 до 20 февруари 2022 г.