Най-малко двама души бяха убити, а няколко ранени при нападение с нож в исмаилитски мюсюлмански център в Лисабон, съобщава "Ройтерс".

Неизвестен мъж, въоръжен с голям нож, е нападнал шиитския мюсюлмански център в португалската столица малко преди 11.00 часа сутринта местно време.

Нападателят е прострелян, след като е отказал да остави оръжието си и се приближил с ножа до полицаите. Той е задържан и откаран в болница.

Си Ен Ен съобщава, че се предполага, че нападателят е афганистанец. Полицията не все още не е потвърдила националността му.

Премиерът Антониу Коща заяви, че всичко показва, че става въпрос за изолиран акт и е прибързано да се правят каквито и да било тълкувания за престъплението.

Исмаилитите са малцинство в рамките на шиитския ислям, чиито членове са били атакувани от екстремистки групи в страни като Пакистан.

Принц Карим Ага Хан - духовен водач на световните исмаилити, откри центъра в Лисабон през 1998 г. В сградата има молитвени зали, класни стаи, заседателни зали и изложбени пространства.

Исмаилитската общност в Португалия е една от най-големите в континентална Европа и наброява хиляди, много от които са избягали от Мозамбик по време на гражданската война.