Милиони бежанци са осъдени на мизерен живот в най-лошата преселническа криза от Втората световна война. Това обяви в свой доклад правозащитната организация „Амнести Интернешънъл". Тя обвинява световните лидери,  че пренебрегват смъртта на хиляди цивилни, бягащи от войните в Близкия изток и Африка.

„Ние сме свидетели на най-лошата бежанска криза в нашата ера, при която милиони жени, мъже и деца се борят да оцелеят в бруталните войни, мрежи за трафик на хора и правителства, които преследват егоистични политически интереси, вместо да показват основно човешко състрадание", заявява генералният секретар на „Амнести Интернешънъл".

„Бежанската криза е едно от определящите предизвикателства на 21 век, но реакцията на международната общество е срамен провал", се посочва в доклада.

Почти 4 млн. души, които са се изселили от Сирия, са регистрирани от Върховния комисариат по бежанците към ООН. Тежестта е паднала почти изцяло върху плещите на съседните държави, които са приютили почти 95 % от бежанците. В Ливан всеки един от петима души е сирийски бежанец.

„Амнести Интернешънъл" изчислява, че броят на разселените хора в световен мащаб е над 50 млн., криза по-голяма от всяка друга от Втората световна война.

Правозащитната организация призовава държавите да преселят 1,5 млн. бежанци за следващите пет години, като приоритет е спасяването на живота на разселените, създаване на бежански фонд, организиране на среща на върха, за да се обсъди кризата и ратифициране на конвенцията на ООН за бежанците.