Много мегаполиси ще останат под вода, дори ако глобалното затопляне се ограничи до 2 градуса. Тези мрачни прогнози се появяват в научно изследване, цитирано от Агенция „Франс прес".

Покачването на морското равнище в съответствие на сценариите за глобалното затопляне с 2 или 4 градуса може да се случи за 200 години, но е по-вероятно да се случи в продължение на много векове, вероятно след 2000 години.

Най-ефективният начин да се забави глобалното затопляне е да се намалят парниковите газове. Постигането на целта от 2 градуса остава сериозно предизвикателство.

В новото изследване страната, която ще бъде засегната най-силно от покачването на морското равнище при сценария за глобално затопляне с 4 градуса, е Китай.

Днес около 145 млн. души живеят в китайски градове и крайбрежни зони, които има вероятност да се превърнат в океан, ако температурите се покачват с тези темпове.

Четири от десетте най-застрашени мегаполиси ще бъдат в Китай: Шанхай, Тиендзин, Хонконг и други ще бъдат под вода. В тях днес живеят 44 млн. души.

Положението в Индия, Виетнам и Бангладеш няма да бъде много по-добро. Азия е дом на 75 % от населението, което днес живее в зони, които няма дълго да бъдат определяни като суша вследствие на климатичните промени.

34 млн. души в Япония, 25 млн. в САЩ, 20 млн. във Филипините, 19 млн. в Египет и 16 млн. в Бразилия същото са застрашени, ако затоплянето е с 4 градуса.

Докато сценарият за глобално затопляне с 2 градуса също е мрачен, ограничаването на затоплянето до тази степен ще пощади Китай и други държави.

Покачването на морското равнище, отговарящо на затопляне с 2 градуса, евентуално ще бъде 4,7 метра. За 4 градуса покачването на водата ще бъде два пъти повече.

В същото време Световната банка предупреди, че климатичните промени могат да тласнат в крайна бедност над 100 милиона души до 2030 година. Това ще стане чрез разрушаване на земеделието и благоприятстване на разпространението на малария и други болести.