Земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер разтресе централната част на Мианмар, съобщи Геологическият институт на САЩ, цитиран от „Ройтерс”.

Епицентърът на труса е на 143 км западно от град Мейктила, също и близо до древния град Баган, който е важна туристическа дестинация и в който има повече от 2 500 будистки паметника. 

Засега се съобщава за три жертви, включително две деца, а в град Баган има разрушени пагоди и поне 66 ступи, будистки храмове в населената предимно с будисти страна. 

Пагода и сграда са рухнали в Салей. Много сгради в района на труса са "много уязвими" на силен земетрес, уточняват от Американския геологически институт. 

Земетресението, което е било на дълбочина от 84 км, е разлюляло високите сгради в тайландската столица Банкок.

Усетено е също така в индийския град Колката, разтрисайки високите сгради и карайки паникьосаните жители да излязат на улиците. 

"Метрото беше спряно заради опасения от вторични трусове", съобщиха от метрото в Колката. 

Земетресението е било усетено също в южната и югозападната част на Бангладеш, които се намират близо до границата с Мианмар, като телевизионни кадри показвата бягащи хора към улиците. 

Най-малко 20 души са били ранени, докато паникьосани работници са се опитвали да напуснат сграда в индустриалната част на Дака, столицата на Бангладеш.