Земетресение с магнитуд 6.2 е регистрирано в централната част на Италия, предадоха информационните агенции.  

Броят на жертвите достигна 120 души, съобщи премиерът Матео Ренци, а много други се смята, че се намират под развалините.

Няма данни за пострадали българи в Италия засега

Няма данни за пострадали българи в Италия засега

От МВнР са в постоянна връзка с посолството в Рим

По първоначални данни загиналите са от градовете Аркута-дел-Тронто, Акумоли, Аматриче. Съобщава се и че в градчето Пескара-дел-Тронто е загинало дете, чиито родители още са под развалините.

Епицентърът се намира на 170 километра североизточно от Рим. Дълбочината на земетръсното огнище е 10 километра.

Трусът е регистриран 01:36 ч. по Гринуич (4:36 ч. българско време).

Кметът на град Аматриче с 3000 души население съобщи, че половината град е разрушен, а електричеството е прекъснато. По-късно градоначалникът обяви, че градът вече не съществува.

Засегнати са населени места в областите Асколи Пичено, Фермо и Мачерата.

Вестник „La Repubblica” съобщи, че в Рим сградите са се люлеели в продължение на 20 секунди. Земетресението е било усетено от Болоня на север до Неапол на юг. Регистрирани са около 80 вторични труса след големия първоначален трус.

Разрушенията в Аматриче са сериозни. На място работят вече Гражданска защита и Червения кръст. От разрушените сгради се чуват човешки гласове.

Един от манастирите в околностите е напълно разрушен, а монахините са изведени. Много от тях са в тежко състояние и със сериозни наранявания. 

Властите призоваха доброволци да дарят кръв, тъй като се очаква броя на пострадалите да нарасне. 

Премиерът Матео Ренци изказа признателността си на доброволците и служителите от гражданска защита, които се отправиха посред нощ към засегнатите райони, като с голи ръце са разчиствали отломки, за да спасяват оцелели.

Интензивността на труса се сравнява с тази на земетресението в Акуила през април 2009 г., при което загинаха 309 души.

Хора, преживели труса тази нощ, го описват като "Адът на Данте".

Две момчета на 4 и 7 години са били извадени живи от развалините на къщата, където са били с баба си. Спасителите отбелязват, че децата са се били пъхнали под легло.

Малко преди 15 часа силен вторичен трус с магнитуд 4,9 по скалата на Рихтер разтърси същите райони. Епицентърът е бил в района на Аркуата дел Тронто.

Спасителните операции са затруднени, тъй като засегнатият от природното бедствие район е планински и трудно достъпен.