Около 4100 тона боклук задръстват улиците на Неапол, където правителството спешно изпрати войници, за да се справят с криза, продължаваща въпреки плана с неотложни мерки, лансиран в края на 2009 г., предаде АФП.

Въпреки нееднократните обещания на местните власти и правителството, Неапол отново е потънал в боклуци, след известно облекчаване на проблема в края на миналата и началото на тази година.

Компания "Асия", която отговаря за събирането и управлението на отпадъците на града, изтъкна, че проблемът не е в събирането на боклука, а в липсата на подходящи места за депониране и преработка.

Неапол не успява да се освободи от боклука поради липсата на инсинератори, заради препълнените депа в района и съпротивата на местното население срещу използването и разширяването на препълнените бунища.

Според експерти за изграждането на необходимите инсталации ще са нужни поне три месеца. Правителството прие разпоредба, целяща ускоряване на административните процедури за изграждане на центрове за преработка и за изгаряне на отпадъци.

През изминалата нощ пожарникарите в Неапол са гасили 28 пожара сред купищата отпадъци. Положението става все по-тревожно поради повишаващите се температури, които правят миризмата нетърпима и създават потенциална опасност за здравето на жителите. За да предотвратят това, екипи посипват струпания боклук с дезинфектанти.

В края на ноември 2010 г. премиерът Силвио Берлускони обеща въпросът с боклука да бъде решен експедитивно, а на 26 ноември Европейската комисия задължи Рим под заплаха от финансови санкции да разработи нов план за преработка на отпадъци в района на Неапол.

Неапол стана водеща новина за световния печат през 2007-2008 г. със снимките на историческия център, потънал в боклуци, а неспособността на лявоцевтристкото правителство да се справи със ситуацията помогна за победата на Силвио Берлускони на парламентарните избори през пролетта на 2008 г. и завръщането му на власт.