Жена е загинала при инцидент с надуваема лодка, превозваща най-малко 41 мигранти, която се е разбила в скалистте на брега на гръцкия остров Лерос в неделя по информация на местните власти, съобщи Ekathimerini.

Гръцката брегова охрана е била сигнализирана от човек, видял тяло в морето. Три плавателни съда и хеликоптер, към които се се е присъединил и сухоземен екип, се отзовали на мястото на инцидента и извадили от морето тялото на жената и момче в безсъзнание. Спасени са още 39 души, шестима от които са успели да излязат на брега. Лодка е открита потънала наполовина.

Осем души, шестима от които непълнолетни, са хоспитализирани рано следобед, а останалите са настанени във временен лагер.

Гърция спаси близо 500 мигранти от ръждясала рибарска лодка

Гърция спаси близо 500 мигранти от ръждясала рибарска лодка

Атина настоява те да бъдат преразпределени в други европейски страни

В района духа бурен вятър и вали дъжд.

Министърът на корабоплаването и островната политика Йоанис Плакиотакис е обвинил "престъпните мрежи от трафиканти, които действат от Турция, толерирани от турските власти", че са изоставили мигрантите.

Остров Лерос е разположен в близост до турския бряг. Надуваеми лодки, яхти и моторници редовно превозват мигранти от Турция към Гърция, като някои тях дори се опитват да стигнат до Италия, без да се съобразяват д метеорологичните условия.