Населението на Хърватия се е свило с близо 10 процента през последното десетилетие заради изселване, подхранвано от отслабваща икономика. Това показа последното преброяване на населението, информира "Франс прес". 

Страната членка на Европейския съюз е дом на едва 3,8 млн. души срещу 4,2 млн. души преди десетилетие, уточни хърватското статистическо бюро.

"Това е невероятно бедствие за Хърватия", изтъкна демографът Степан Щерч пред телевизия N1.

Хърватия получи зелена светлина за присъединяване към Шенген

Хърватия получи зелена светлина за присъединяване към Шенген

България и Румъния, които са в ЕС 6 г. преди Хърватия, се смятаха за готови, но нито една не е постигнала напредък

Селските централни и източни части на Хърватия - вече силно засегнати от войната за независимост през 1990-те години - са претърпели най-голям спад.

Страната е тормозена от масова миграция от години благодарение на до голяма степен статичната икономика и липса на възможности за младите хора.

Нова вълна на миграция в чужбина също така беше предизвикана от присъединяването на страната към ЕС през 2013 г.

Повече от 250 000 хървати са напуснали, откакто страната се присъедини към Общността, като много от тях търсят по-добър живот в Германия, Австрия или Ирландия, показват официални данни.

Според прогнозите на ООН, Хърватия вероятно ще има само 2,5 млн. души до края на века.

През декември консервативното правителство в столицата Загреб обяви нова схема, която обещава на хърватските емигранти в Европейския съюз до 26 000 евро да се върнат у дома и да започнат бизнес.