Активният вулкан Попокатепетъл в Мексико е изригнал късно вчера тамошно време (малко преди 5 часа тази сутрин българско време), изхвърляйки пепел и отломки високо във въздуха и на няколко километра от кратера.

Изригването на активния кратер в 21:38 часа е изхвърлило колона от пепел и фрагменти на 1200 м височина във въздуха, уточниха от гражданската защита на страната, като публикуваха кадри от изригването.

Властите са издали жълт код за предупреждение, като помолиха гражданите да не навлизат в района в радиус от 12 км от кратера, предупреждавайки, че пепелта от вулкана ще се разпръсне на североизток към Пуебла.

Попокатепетъл, който буквално се превежда от езика на ацтеките като "пушеща планина", е засилил активността си през последните няколко седмици. Подготвяйки се за най-лошия сценарий, властите изготвиха специален оперативен план, който позволява бърза евакуация на местните жители в случай на извънредни ситуации.

5426-метровият връх на Попокатепетъл се извисява на около 70 км югоизточно от столицата Мексико сити.

През 1947 г. голямо изригване поставя началото на тази до наши дни непрекъсната активност. На 21 декември 1994 г. вулканът изхвърля газ и пушек, които се разнасят в радиус от 25 километра. Активността кара околните градове да се евакуират.