Най-малко 20 души загинаха при пожар на руска атомна подводница, след като противопожарната система отказа, а екипажът го загаси с подръчни средства,  предаде РИА „Новости".

Други най-малко 21 души са ранени.  Голяма част от тях са с различни степени на изгаряне.

"На една от атомните подводници на тихоокеанския флот при проведени полеви изпитания в резултат на това, че една от противопожарните системи на борда не се включва, загинаха най-малко 20 души. Сред загиналите има работници на корабостроителната компания и военнослужещи," каза помощникът на главнокомандвашия на руските военноморски сили - Игор Дигало.

Според АФП пожарът е избухнал на подводница "Нерпа". Лодката е известна като К-152, проект 971, класс "Щука-Б" от трето поколение, разработена през 90-те години на миналия XX в. Водоизместимостта е 8 140/12 770 т. , максимална скорост - 30 възела, максимална дълбочина на потапяне - 600 м., автономност - 100 денонощия, екипаж - 73 души, въоръжение - 8 торпеда.

На подводницата са се намирали 208 души, като 81 от тях са били военнослужещи, а останалите са представители на руския военно-морски комплекс.

Пострадалата подводница се връща към базата. Тя се охранява от два кораба, които са готови да и предоставят помощ.

Инцидентът е станал в носа, а реакторът, който се намира в кърмата, работи нормално, а радиационният фон е в норма. Няма щети по подводницата.

По заповед на руските военноморски сили изпитанията са преустановени.

Япония потвърди, че няма данни за радиационно изтичане след трагедията с руската подводница.

 

Президентът Дмитрий Медведев получава информация за инцидента. Медведев е заповядал на главния прокурор Юрий Чайка да се проведе бързо и пълно разследване на инцидента.

Военният министър Анатолий Сердюков е докладвал Медведев за инцидента

Главният прокурор на руския ВМФ е излетял за мястото на инцидента.

Руските атомни подводници са снабдени с въздушно-пянна система за гасене на пожари, така и с химическа. 

Това е вторият сериозен инцидент с руска подводница скед като през 2000 г. "Курск" потъна в Баренцово  море, убивайки 118 души на борда.