Най-малко 90 мигранти се смятат за загинали, след като паянтовата им лодка започнала да се разпада в Средиземно море. Това съобщава "Асошиейтед прес", позовавайки се на информация от либийския флот. Трагедията станала, след като плавателният съд напуснал либийския бряг.

Гумената лодка се разкъсала и започнала да се пълни с вода на около 42 км от либийския бряг, зона, считана за международни води, обяви говорителят на флота Аюб Касем.

Либийската брегова охрана е спасила 29 оцелели, които заявили, че в лодката е имало общо 129 души, предимно африканци.

Мигрантите напуснали Тажура в Западна Либия преди зазоряване в сряда сутринта. Бреговата охрана получила сигнал за помощ около 15.00 часа.

Досега тази година, броят на загиналите мигранти в Средиземно море е достигнал най-малко 3800 души. Така 2016 г. става най-смъртоносната за мигрантите в морето. Бягащите от война и бедност хора предприемат опасното пътуване с претъпкани лодки от Либия до Италия с надеждата за нов живот в Европа.

"Лекари без граници" съобщиха, че при друг инцидент в сряда техен персонал е открил телата на 25 мигранти на борда на претъпкан надуваем сал в Средиземно море. Телата са намерени по време на спасяването на 246 души на два сала.

Координаторът на "Лекари без граници" заяви, че жертвите изглежда са починали от вдишване на гориво. Освен това смесицата от петрол и вода затруднила усилията по време на операцията, която се е провела във вторник. 23 оцелели се лекуват от химически изгаряния.