Френската енергийна група EDF обяви, че е била информирана за натрупване на инертни газове в нейна атомна електроцентрала в Китай и е призовала за среща с китайския си партньор за преглед на данните за централата.

Си Ен Ен уточни, че правителството на САЩ е прекарало миналата седмица в оценка на доклад за теч в електроцентралата "Тайшан" в провинция Гуандун, управлявана от съвместно предприятие между EDF и China General Nuclear Power Group (CGN).

Американската телевизия уточни съобщи, че Framatome, дружество на EDF, което е проектирало реактора в централата и продължава да участва в нейните операции, е предупредило за "непосредствена радиоактивна заплаха".

EDF отбеляза, че натрупването на благородни газове, което е засегнало първата обиколка на реактор № 1 на централата в "Тайшан", било "известно явление, проучено и предвидено в работните процедури на реактора".

Държавната компания CGN, мажоритарен собственик на съвместното предприятие, увери, че операциите в атомната електроцентрала отговарят на правилата за безопасност и околната среда е безопасна.

"Редовните данни от наблюдението показват, че АЕЦ "Тайшан" и заобикалящата я околна среда отговарят на нормалните параметри", се казваше в изявление на сайта на компанията късно вчера.

EDF са свикали извънредно заседание на борда на директорите на съвместното предприятие TNPJVC, за да "представи всички данни и необходимите решения". TNPJVC е 70% собственост на CGN и 30% на EDF.

Засега от Framatome и френският ядрен регулатор ASN не са коментирали.

Реакторът в АЕЦ "Тайшан" е първият, разработен от Франция т. нар. "Еволюционен енергиен реактор" от трето поколение от този тип, който е пуснат в експлоатация.

Технологията е внедрена и във Франция, Финландия и във финансирания от Китай проект Hinkley Point C във Великобритания.

Токът от централата обслужва районите Гуанджоу и Шенжен, основните производствени центрове на провинция Гуандун, които са се сблъскали с недостиг на електроенергия през последните седмици заради горещото време и по-ниски от нормалните доставки на водна енергия от съседната провинция Юнан.

Си Ен Ен уточниха, че предупреждението от Framatome включва обвинение, че китайският орган за безопасност повишавал допустимите граници за откриване на радиация извън централата в Тайшан, за да се избегне спирането ѝ.