Хонг Конг Учените от Хонгконгския университет обявиха за “плашещи разкрития”, според които вирусът на атипичната пневмония мутира много бързo както в процеса на инфекцията, така и в периода след заразяването.

Официалните китайски източници обявиха, че в този университет е сформирана многопрофилна група изследователи, които са анализирали генетичната структура на вируса на атипичната пневмония от 11 заразени пациента.

За 24 часа - 176 нови заболели

Проведените изследвания са позволили научно да бъде установено бързото мутиране на вируса. Изменението на генетичният му отпечатък ясно се забелязва при преминаването на вируса от една вълна на инфектиране към друга, се казва в изявлението на учените.

Професорът от катедрата по микробиология към университета Ситвен Цуй информира, че пробата на вируса, взета от заразил се медицински работник, вече се отличава от вируса, който по-рано е заразил пациента, бил в контакт с медицинското лице, заболяло от ТОРС. И тези промени, подчертава професорът, са станали в течение на две седмици.

Хонг Конг Изследванията са показали също така, че генетичните снимки на вируси, получени от пациенти от различни болници в Хонг Конг, се различават един от друг, което също е причинено от мутирането.

Хонгконгските учени вярват, че съпоставянето на получените от тях резултати с тези от други части на света, ще позволи създаването на модел на еволюцията и генетичната структура на вируса, което ще улесни установяването на неговия произход.