Президентът на САЩ Барак Обама обяви "състояние на голямо бедствие" в западния щат Колорадо заради бушуващите там пожари, съобщи БиБиСи. Огнената стихия принуди близо 36 000 души да напуснат местността.

За момента са опожарени 346 къщи, което прави бедствието най-разрушителното в историята на щата. От полицията съобщиха, че в една от изпепелените постройки е открит труп.

Стихията е изпепелила 160 000 акра площ. Огромен брой - около половината ресурси на противопожарните служби в САЩ, са впрегнати в гасенето на огъня, допълва БиБиСи. Пожарите застрашат да достигнат и втория по големина град в щата - Колорадо Спринг, в който живеят 420 000 души.

Противопожарните екипи са успели да спрат огъня преди той да обхване и американската военновъздушна академия в града. Сградата е напълно евакуирана. Кметът на Колорадо Спрингс Стив Бач заяви, че за момента щетите от стихията възлизат на 3,2 милиона долара.

Очаква се държавният глава Обама да посети днес Колорадо, за да види какви са щетите. Определянето на положението като "голямо бедствие" позволява да бъдат отпуснати още федерални средства.