Бедственото положение в общините Гълъбово и Раднево остава в сила и днес, съобщава БНР.

БГНЕС и БНР отбелязват, че започва изграждане на защитна дига около залятата подстанция "Гълъбово", която захранва с електричество цялата община. Очаква се на място да пристигне тежката техника с инертните материали, за да започне изграждането на дигата. След като бъде изградена, ще се направи опит да бъде изпомпена водата, заляла подстанцията. Според специалисти са необходими около 2 дни, за да изсъхнат съоръженията и след проверка електрозахранването ще бъде възстановено.

26 населени места без ток във Видинска област
Още...

От 9:00 часа тази сутрин нивото на водата около подстанция "Гълъбово" е спаднало с около 30 сантиметра. 50% от града остава без ток. Въведен е режим на 2 часа. В град Раднево 5 възрастни и 5 деца са евакуирани и настанени в МБАЛ Раднево.

В същото време вътрешният министър Веселин Вучков ще сформира Национален кризисен щаб във връзка с усложнената обстановка и обявеното бедствено положение в Гълъбово и Раднево. Заседанието ще се проведе в 13:30 часа в сградата на Общинска администрация Гълъбово.

В Централна България, над Казанлък и Стара Загора, вали непрестанен дъжд, което усложнява обстановката с двата големи язовира Жребчево и Копринка.

12 млн.куб.м. е свободният обем на яз. Копринка. Притокът е 47,45 куб.м, а разходът - 25 куб.м, като в р. Тунджа се изпускат 13,5 куб.м, а по основния канал за към Стара Загора - 12.

Язовирите в област Стара Загора са под преливен ръб, с изключение на яз. Бял кладенец, който прелива технологично в Овчарица и яз. Мусачево - през преливник.

Продължава да се покачва нивото на река Тунджа в района на Елхово - вече е 4,20 м. Над 100 семейства може да бъдат евакуирани.

Пътищата Симеоновград - село Троян, Бориславци - Малко Брягово и Княжево - Синапово в Хасковска област остават затворени след наводненията.

Няма наводнени квартали в Свиленград, въпреки че река Марица премина критичните 5 метра.

Граничният пункт "Капитан Андреево" е отворен и пропуска всички автомобили и в двете посоки. Всички водоеми в региона са под денонощно наблюдение.

Особено внимание трябва да се обърне на река Тунджа при градовете Ямбол и Елхово, където в резултат на оттичането на реката към нейното устие и наложилото се изпускане на води от язовир Жребчево, се очаква нова вълна (около 30 см), като в Ямбол максималните критични нива ще бъдат достигнати днес, а в гр. Елхово утре. В Елхово съществува реална опасност да бъдат залети ниските части на града, земеделските площи и спортните площадки около реката, съобщават от Министерството на околната среда и водите.