През нощта при обстрел е бил прекъснат електропровод 330 kV на ТЕЦ-а в Запорожие, през който се получава захранване от украинската енергийна система.

Атаката се е случила в 02:30 ч. като е била засегната и последната линия "Запорожка АЕЦ - Днепровская" с напрежение 750 kV. 

Заради пълното спиране на тока Запорожката ядрена централа е преминала към захранване на собствените си нужди от дизел-генератори. "Укриненерго", държавният оператор на Украйна, съобщава, че всичките 20 генератора са се включили автоматично, като по-късно са оставени в експлоатация 8 от тях.

На 2 декември в 7 часа сутринта е възстановена връзката с украинската енергийна система.

Киев: Запорожката АЕЦ е преминала към резервно захранване

Киев: Запорожката АЕЦ е преминала към резервно захранване

Енергоатом каза, че нелектроцентрала е на ръба на прекъсване

Най-голямата заплаха за безопасността съществува при енергоблок 4 на ядрената централа. То е причинено от факта, че руските окупатори са го използвали в нарушение на условията на лиценза за експлоатация и е държан в горещо състояние. Изключването на главните циркулационни помпи, охлаждащи активната зона, води до преминаване на реакторната централа в режим на естествена циркулация.

"Енергоатом", който от украинска страна управлява ядрените мощности в страната заявява, че в този режим безопасната експлоатация е затруднена, а и възможната продължителност е ограничена и може да доведе до отказ на основното оборудване на енергоблока.

"Агрегатът изисква спешно превеждане в студено състояние", заявяват от компанията.

МААЕ не видя мини и експлозиви в Запорожката АЕЦ

МААЕ не видя мини и експлозиви в Запорожката АЕЦ

Експертите в сряда са получили достъп до покрива на реакторен блок 2

Припомняме, още през пролетта на 2022 г., в началото на войната срещу Украйна, руските сили превзеха територията на Запорожката атомна електроцентрала и сателитния град Енергодар. На практика съоръжението е под контрола на руската армия

МААЕ успя след няколко месечни усилия да установи мисия, която да наблюдава работата на ядреното съоръжение, въпреки това периодично сигурността и безопасността на ядрената централа е застрашена от обстрели между украинската и руската армия.