Световната здравна организация /СЗО/ повиши степента на опасност от пандемия на свинския грип от 4-та на 5-та по шестобалната скала.

Това съобщи Ройтерс.

По-рано организацията съобщи, че може да увеличи нивото на заплаха от глобална епидемия на болестта до 5, ако поне в 2 държави бъде потвърдено предаването на инфекцията от заболели хора на здрави.

СЗО официално потвърди за 114 случая на заболели от свински грип, заяви временно изпълняващият длъжността помощник генерален директор на СЗО по въпросите на безопасността в областта на здравеопазването и околната среда Кейджи Фукуда.

С нови 15 смъртни случая броят на починалите от свински грип хора в Мексико вече е 176.

В САЩ грипът се разпростря в още пет щата. В Тексас беше обявено извънредно положение. Губернаторът на щата Рики Пери каза, че това ще позволи на властите да насочат повече ресурси за борба с болестта и отправи призив към населението да запази спокойствие.

Президентът Барак Обама призова училищата, в които има заболели деца, временно да затворят врати, за да се гарантира максимална безопасност.

Заболяванията от свински грип в Мексико и редица други страни е предизвикано от хибрид на грипния вирус тип А /H1N1/, чиято комбинация от антигени по-рано не се е срещала при вирусния грип, предивикващ болест при хората или свинете. Грипният вирус от тип А представлява значителна опасност в епидемиологично отношение, тъй като е склонен към бързо генетично изменение.