Северозападната турска провинция Одрин, граничеща с Гърция и България, бедства заради внезапни наводнения, които оставиха хиляди блокирани, след като двете реки, преминаващи през провинцията, излязоха от коритата си.

В Одрин е в ход евакуация. Провинцията е врата от Турция към България и Гърция и е с население 400 000 души, съобщава Daily Sabah Turkey. Според местните власти градът е изправен пред най-лошите наводнения на века. Около 5000 души, които живеят близо до бреговете на Марица и Тунджа, двете реки в провинцията, са блокирани след наводненията от понеделник. Вчера и онзи ден властите се мобилизират, за да помогнат за евакуацията на местните жители.

Поройните дъждове, които удариха България, накараха северозападната съседка на Турция да отвори шлюзовете на реките, за да спаси собствените си гранични градове от наводнението. Шест моста на реките в Одрин са напълно залети, прекъсвайки връзката между някои отделни махали до централната провинция, посочва изданието.

Министърът на бедствията и извънредните ситуации обяви вчера, че 466 души са били евакуирани от наводнените райони с военни автомобили, хеликоптери, кранове и гумени лодки. Евакуираните жители са били настанени в училища и спортни зали.

В района няма жертви, но ситуацията може да се влоши, тъй като се очаква повишение на водните нива.

По данни на „Ройтерс" от неделя до вторник най-малко осем души са загинали и много други са били спасени при наводнения и бурни ветрове, причинени от голяма буря, която е ударила Турция. Тя е засегнала няколко района.