Испания е върнала в Мароко 2 700 мигранти от около общо 6 000 души, които са влезли в испанския анклав Сеута само вчера. Това обяви испанският вътрешен министър, цитиран от "Франс прес".

В интервю за обществената телевизия TVE, министърът на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка уточни, че "около 6000 души" са влезли в Сеута в понеделник и "ние върнахме" 2 700 от тези хора.

Много от мигрантите са непълнолетни или семейства.

При опита за влизането в Сеута е загинал един човек, уточни говорителят.

Над 80 мигранти плуваха до испанския анклав Сеута от Мароко

Над 80 мигранти плуваха до испанския анклав Сеута от Мароко

Били са задържани

Тълпи от предимно млади хора плуваха до плажа, някои тичаха или показваха палци нагоре, показаха кадри от местната медия Фаро, в активност, която започна през нощта и набра темпо по-късно през деня.

Испанските анклави Сеута и близкия Мелиля на северното крайбрежие на Мароко отдавна са магнит за африканските мигранти, опитващи се да се доберат до Европа в търсене на по-добър живот.

Но големият брой мигранти в понеделник, който включваше около 1500 непълнолетни, беше бързо последван от съобщение от испанските власти, че ще увеличат мерките за сигурност, като са били разположени войници да патрулират границата с Мароко. 

Испания ще "запази хладнокръвие", увери външният министър Аранча Гонсалес Лая пред радио Cadena SER, добавяйки, че властите вече са започнали да изпращат онези, които току-що са пристигнали, обратно в Мароко.

Испанските и мароканските власти са имали контакти вчера следобед за случващото се в Сеута, уточни тя.

Пристигането на мигрантите се случи по време на засилено напрежение между Испания и Мароко заради съдбата на Брахим Гали, лидер на подкрепяния от Алжир фронт "Полисарио", който е в болница в Испания.

Миналия месец външното министерство на Мароко излезе с категорично формулирано изявление, в което осъжда решението на Испания да приеме Гали под фалшива самоличност, без да информира Мароко, и подчерта, че решението на Испания ще има отражение върху техните отношения.

През декември САЩ признаха мароканския суверенитет над територията Западна Сахара, към която териториални претенции като независима държава има и фронтът "Полисарио".

Гали е хоспитализиран в Испания, съобщи испански дипломатически източник.

Гали беше приет в Испания по хуманитарни причини, каза Гонсалес Лая и добави, че смята, че притокът на мигранти не е отмъщение за съдбата на лидера на фронта "Полисарио".

"Не мога да говоря за Мароко, но това, което ни казаха преди няколко часа, днес (вчера, б. р.) следобед, е, че това не се дължи на разногласието (по отношение на Гали)", отбеляза Гонсалес Лая и допълни: "Испания беше много ясна и подробна по случая. Това е просто хуманитарен въпрос."