Опасна нова ера на разселване по света. Почти 60 милиона души са прогонени от домовете си. Шокиращите данни са поместени в годишния доклад „Глобални тенденции" на Агенцията на ООН за бежанците, ВКБООН.

Докладът показва, че броят на разселените по света вследствие на войни, конфликти и преследване е достигнал до най-високите регистрирани някога нива и нараства бързо. Всеки 122-ри човек е бил принуден да избяга. Всеки ден 42 500 хора са станали бежанци, вътрешно разселени или търсещи закрила.

Причините са петнадесет въоръжени конфликта за последните пет години.

Към края на 2014 г. 59.5 милиона души са прокудени от домовете им, при 51.2 милиона една година по-рано и 37.5 милиона преди десет години. Увеличението спрямо 2013 г. е най-голямото регистрирано някога за една година.

Основният ръст започва от началото на 2011 г., когато избухва войната в Сирия, превърнала се в най-мощния самостоятелен двигател на разселване в света. През 2014 г. всеки ден средно 42 500 души са ставали бежанци, търсещи убежище или вътрешно разселени лица (ВРЛ), което представлява четирикратно увеличение само за четири години. Всеки 122-ти човек по света е бежанец, ВРЛ или търсещ убежище. Ако това бе населението на една страна, тя щеше да е 24-та по големина в света.

През последните 15 години са избухнали или са били подновени поне 15 конфликта: осем в Африка (Кот д'Ивоар, Централноафриканска република, Либия, Мали, североизточна Нигерия, Демократична република Конго, Южен Судан и тази година в Бурунди), един в Европа (Украйна) и три в Азия (Киргизстан и някои райони на Мианмар и Пакистан). Малко от тези конфликти са намерили решение, а повечето продължават да генерират ново разселване. През 2014 г. едва 126 800 бежанци са могли да се завърнат по домовете си - най-скромният брой от 31 години насам.

Междувременно заради продължаващите с десетилетия конфликти и нестабилност в Афганистан, Сомалия и на други места, милиони хора са постоянно в движение или - което се наблюдава все по-често - остават загубени в периферията на обществата и неспособни на нищо поради несигурното им продължително положение на ВРЛ или бежанци. Сред последните и най-видими последици от световните конфликти и ужасните страдания причинявани от тях е драматичният ръст бежанците, търсещи безопасност чрез впускане в опасни морски преходи, включително в Средиземно море, Аденския залив, Червено море и Югоизточна Азия.

През 2014 г. 13.9 милиона души са се присъединили към разселеното население - четири пъти повече в сравнение с 2010 г. По света е имало 19.5 милиона бежанци (при 16.7 милиона през 2013 г.), 38.2 милиона, разселени в границите на своите страни (при 33.3 милиона през 2013 г.) и 1.8 милиона чакащи решение по молби за убежище (при 1.2 милиона през 2013 г.). Тревожното е, че над половината от бежанците по света са деца.

Сирия най-големият световен „производител" на ВРЛ (7.6 милиона) и бежанци (3.88 милиона към края на 2014 г.). Следващите най-важни страни на произход са Афганистан (2.59 милиона) и Сомалия (1.1 милиона). Дори при този рязък ръст, запазва се сериозният дисбаланс в глобалното разпределение на бежанците, като по-голямата тежест лежи върху по-бедните страни за сметка на по-богатите. Почти девет от всеки десет бежанци (86 процента) са били в региони и страни, считани за по-неразвити в икономическо отношение. Цели 25 процента от всички бежанци са в държави, включени в съставения от ООН Списък на най-неразвитите страни.

В Европа ръстът е 51%.

Конфликтът в Украйна, рекордният брой от 219 000 преминали през Средиземно море и огромния брой сирийски бежанци в Турция - която през 2014 г. става първа в света по брой приети бежанци, приютявайки 1.59 милиона сирийци по данни към края на годината - предизвика засилено обществено внимание както положително, така и отрицателно, към проблемите свързани с бежанците. В страните от ЕС най-голям брой молби за убежище са подадени в Германия и Швеция. Общият брой на принудително разселените в Европа достига 6.7 милиона души към края на годината при 4.4 милиона в края на 2013 г., като повечето от тях са сирийци в Турция и украинци в Руската федерация.

В Европейския съюз са подадени общо 570 800 молби за закрила или 0,010% от разселените по света.  От тях 11 041 в България. За 2014 година България е предоставила 7 000 бежански и хуманитарни статута, което означава, че тези хора имат право да живеят и работят в страната.

Към 17 юни тази година в шестте приемателни центъра на Държавната агенция за бежанците са настанени 3 659 човека, 71% от тях сирийци. Това включва 2 848 търсещи закрила, които чакат решение на своята молба и 811 признати бежанци.

Отчетеният в Близкия изток и Северна Африка ръст е от 19%.

Само масовите страдания от сирийската война със 7.6 милиона ВРЛ и 3.88 милиона, разселени в съседни и по-далечни страни бяха достатъчни, за да превърнат Близкия изток в най-големия източник и приемник на прогонени хора. Към тревожно големия брой сирийци трябва да добавим поне 2.6 милиона ново разселени в Ирак, с които броят на ВРЛ към края на 2014 г. достига 3.6 милиона души, както и 309 000 ново разселени в Либия.

Ръстът в Субсахарска Африка е 17%; в Азия - 31%, а в Северна и Южна Америка - 12%.