Спасителните екипи са открили тялото на възрастна жена, изчезнала след спукването на стената на хвостохранилището на завода за алуминий в унгарския град Айка, предаде Асошиейтед прес.

Така жертвите на разлива на токсична тиня станаха осем.

Според говорителя на Националната служба по бедствията Тибор Добшон тялото на жената било намерено днес близо до Девечер - едно от селищата в Западна Унгария, засегнати от разлива преди седмица.

Ситуацията в Унгария с токсичния разлив се усложнява.

Новата повреда беше открита на северната стена на хвостохранирището. Констатирано е незначително отслабване, но властите не поемат никакви рискове и веднага са взели решение за евакуация .

Около 800 души са настанени временно в спортна зала и две училища в Айка, на 8 километра от Колонтар. Има готовност и за евакуация на съседното село Девечер.

При аварията на 4-ти октомври се изляха близо милион кубически метра силно токсични отпадъци от производството на алуминий. Пострадаха няколко населени места в Западна Унгария.

Според унгарските власти обаче концентрацията на тежки метали на мястото, където червената тиня е навлязла в Дунав, е спаднала до допустимите норми за питейна вода.