Италианското правителство ще започне да облекчава настоящите карантинни мерки от 26 април. Това съобщи в петък на пресконференция премиерът Марио Драги.

"Правителството реши да започне постепенно облекчаване на строгите ограничения от 26 април. При вземането на такова решение поемаме рискове, но то се основава на епидемиологични данни, които се подобряват", каза Драги, цитиран от АНСА.

Италия обвини представител на СЗО заради потулен доклад за COVID-19

Италия обвини представител на СЗО заради потулен доклад за COVID-19

Смята се, целта е била да се спестят критики на италианското правителство

По-конкретно той посочи, че ресторантите и баровете с открити площи ще могат да възобновят работата си по време на обяд и вечер, както и всички ученици ще се върнат в училищата. Ще бъде разрешено придвижването между регионите, въпреки че разделението им по цвят ще остане в зависимост от нивото на епидемиологичните рискове.

"В същото време всички предпазни мерки се запазват - като носене на маска, дистанциране и е важно всички да спазват тези условия", добави премиерът. Той поясни, че се дава приоритет на възобновяването на "дейности на открито", но плановете са постепенно да се отворят театри, кина, басейни, фитнес зали и термални комплекси.

Италия облекчава част от строгите мерки срещу коронавирус

Италия облекчава част от строгите мерки срещу коронавирус

В голяма част от страната ще работят повече бизнеси, а хората ще имат повече свобода за придвижване

Здравният министър Роберто Сперанса, който участва в пресконференцията, от своя страна увери, че благодарение на ваксинацията "летният сезон ще бъде различен", но все още не е посочил датата на възобновяване на работата на културните институции и други институции, които са затворени от края на октомври миналата 2020 година.

Сперанца каза още, че докато правителството възнамерява да поддържа настоящия режим на комендантски час от 22:00 местно време.

"Досега не сме обсъждали въпроса за отмяна или отлагане на комендантския час, дори в региони, които са по-благоприятни от епидемиологична гледна точка. В момента сме склонни да поддържаме сегашния режим", каза Сперанца. Както уточни министър-председателят, в случай на влошаване на епидемиологичните данни, отменените ограничения могат да бъдат върнати.

Италия намали карантината за пристигащи от Великобритания, Израел и Австрия

Италия намали карантината за пристигащи от Великобритания, Израел и Австрия

При влизане в Италия те ще трябва да се самоизолират за 5 дни

Според последните данни средното разпространение на коронавирус в страната е намаляло през последната седмица от 0,92 на 0,85. От началото на пандемията в Италия броят на заразените е надхвърлил 3,8 милиона души, от които почти 116 хиляди са починали и 3,2 милиона са се възстановили. В момента по-малко от 500 хиляди души се подлагат на лечение, от които 25,5 хиляди са в болници и 3,4 хиляди в отделения за интензивно лечение.