Спасители намериха един оцелял след серията от два мощни взрива в нощта срещу четвъртък в промишления пристанищен град Тянцзин в Китай, предадоха световните агенции, позовавайки се на агенция Синхуа.

"Един оцелял е открит в петък в 07:05 часа (сутринта) се казва в съобщението на агенцията."

Равносметката до този момент от мощната авария е: 50 души загинали, 700 ранени. 71 от тях са в критично състояние. Още 21 се водят безследно изчезнали. Сред жертвите са и много пожарникари.

Експлозията стана в промишлената зона на 15-милионния китайски пристанищен град Тянцзин.

Техногенната аварията е една от най-големите трагедии за страната през последните години.

Складът бил използват от компании, които се занимават с доставката на токсични вещества. Властите "не изключват да е имало съхраняване на опасни вещества".

Пекин се намира на 123 км от Тянцзин, но според властите "качеството на въздуха в Тянцзин е в нормата", а вятърът отнесе дима към морето.

Засега няма информация за причините за аварията.

По информация на местна медия, седмица преди аварията властите предписали на компаниите оператори на склада и пристанището да подобрят условията и изискванията за работа с токсичните материали и да засилят мерките за противопожарна охрана.

Тянцзин е сред големите пристанища на северен Китай. Той е един от четирите града, които са със статут на провинция, заедно с Пекин, Шанхай и Чонкин.