Заболеваемостта от т.нар. треска в Северна Корея намалява, като броят на случаите е под 100 000 и няма регистрирани смъртни случаи, съобщи южнокорейската информационна агенция "Ренхап".

"Повече от 88 520 души са показали симптоми на треска през последните 24 часа. Това е с 20 560 души по-малко от предходния ден", уточняват от "Ренхап".

Северна Корея не е съобщила за нови смъртни случаи от коронавирус. Общият брой на хората, починали от последиците от т.нар. трескава инфекция в Северна Корея, е 69.

Трети ден без жертви на треска в Северна Корея

Трети ден без жертви на треска в Северна Корея

Неофициално се твърди, че става въпрос за коронавирус

От края на април насам общо 3,36 милиона души в КНДР вече са диагностицирани с болестта, която Пхенян нарича треска. Междувременно повече от 3,15 милиона души са се възстановили, а около 203 000 се лекуват.

"Северна Корея съобщи за епидемията от коронавирус на 12 май, а три дни по-късно броят на откритите случаи на треска достигна 392 920. Оттогава се наблюдава тенденция към намаляване на броя на случаите на фона на твърденията на Пхенян за успех в борбата с вируса", съобщава агенцията.

Асошиейтед прес (АП) отбелязва, че много експерти извън КНДР смятат, че официалният брой на смъртните случаи от епидемията от коронавирус в Северна Корея може да не отговаря на действителността.

Нови 135 000 случая на COVID-19 в Северна Корея

Нови 135 000 случая на COVID-19 в Северна Корея

Пхенян се бори с пандемията

Според експертите Северна Корея би трябвало да се сблъска с много по-висока смъртност, включително поради липса на ваксини, като се има предвид опитът на други държави, пише AP.

Световни експерти смятат, че треската, за която говори Пхенян, всъщност е COVID-19.

"Ренхап" от своя страна подчертава, че севернокорейските медии вероятно ще използват формулировки като "пациенти с треска", тъй като КНДР не разполага с достатъчно оборудване за откриване на новата коронавирусна инфекция.