Тази година озоновата дупка над Антарктида доближава рекордните си размери от 2006 г., съобщиха от Френския национален център за научни изследвания, цитирани от световните информационни агенции.

Наблюдаваме феномена, но все още не разполагаме с анализ, който да обясни защо тази година озоновата дупка е с по-големи размери, отбелязаха от центъра, допълвайки, че това е специфичен за тази година метеорологичен проблем, но нещата не будели тревога.

Учените поясняват, че озоновата дупка е често срещан сезонен феномен в южното полукълбо. В Антарктида на практика всяка пролет цялото количество озон на височина между 15 км и 20 км над земната повърхност изчезва. През този сезон дебелината на озоновия слой намалява с около 60 процента. След като редовно се увеличаваше през 80-те години на миналия век, площта на озоновата дупка се стабилизира и бе около 20-25 милиона кв. км през следващото десетилетие. От началото на 21-ви век тя варира, като достигна рекордните 27 мил. кв. км през 2006 г.

Озоновият слой защитава Земята от ултравиолетовите лъчи, а изтъняването му в началото на 80-те години в резултат на човешката дейност предизвика безпокойство заради здравните последствия. Резултатите от изследване на ООН, публикувани през септември миналата година, показаха, че озоновият слой е на път да се възстанови благодарение на взетите от международната общност мерки срещу хлорофлуоровъглеродите.