Пясъчна буря връхлетя централната част на Ирак, включително Багдад, като това е първото подобно метеорологично явление в сухата страна през тази година.

През 2022 г. Ирак преживя повече от дузина пясъчни бури - безпрецедентен брой, който се приписва на опустиняването, припомня АФП.

Иракчаните, които се осмелиха да излязат навън в петък следобед, бяха посрещнати от все по-познатото охрено небе и недишащ въздух, характерни за пясъчните бури, като журналистите на АФП съобщиха за значително намалена видимост и филм от прах, покриващ автомобили и къщи.

Задвижвана от западни ветрове, бурята се движи от провинция Ал-Анбар, преди да достигне Багдад и провинция Салахедин до късно в петък.

Местните власти не можаха да предоставят данни за броя на хората, които досега са се нуждаели от медицинска помощ заради дихателни проблеми, свързани с бурята.

Министърът на здравеопазването Салех ал-Хаснауи заяви в изявление, че са издадени заповеди "здравните заведения да бъдат в готовност".

Пясъчна буря прати над 2000 души в болница в Ирак

Пясъчна буря прати над 2000 души в болница в Ирак

Подобни явления са все по-чести в страната

Говорителят на транспортното министерство Майтем ал-Сафи заяви пред АФП, че полетите към и от Ирак "продължават нормално".

Миналогодишните пясъчни бури доведоха до нарушаване на въздушния трафик и често затваряне на училища и офиси. Хиляди хора бяха приети в болница с дихателни проблеми.

Организацията на обединените нации поставя Ирак сред петте страни в света, които са най-уязвими от въздействието на изменението на климата.

Министерството на околната среда предупреди, че страната може да очаква да преживее "272 дни на прах" годишно, които до 2050 г. ще нараснат до повече от 300.

Амер ал-Джабри, говорител на метеорологичната служба на Ирак, заяви, че бурите са резултат от опустиняването, причинено от "сушата, липсата на дъжд (и) пресъхването на реките".

В опит да смекчи процеса министър-председателят Мохамед Шиа ал-Судани представи в средата на март кампания за засаждане на пет милиона дървета в цял Ирак.

Поредна пясъчна буря затвори летища и училища в Ирак

Поредна пясъчна буря затвори летища и училища в Ирак

Това е осмата поред в страната за месец