Глобалното затопляне свива терените, където живеят пчелите в Северна Америка и Европа. Свръхважните за опрашването на растенията насекоми напускат най-южните и горещи части, обитавани от тях, но не успяват да се преместят на по-хладно на север, съобщават световните информационни агенции.

Учени от университетите на Отава и Върмонт са използвали данни от 1901 г. до 2010 г. за 67 вида земни пчели. Резултатите им показват, че насекомите са се отказали от около 300 км от южния край на регионите, които са обитавали и на двата континента. Учените не са открили доказателства причините за това да са използването на пестициди или разрушаването на хабитата им.

Вместо това се налага идеята, че причината са покачващите се температури, особено след началото на ускоряването на глобалното затопляне през 70-те години на миналия век.

Рязкото намаляване на пчелите в континентален мащаб застрашава сигурността на селскостопанските култури и тяхната икономическа устойчивост. Пчелите опрашват много растения, които служат за храна не само на хората, но и на дивите животни.