Телата на петима френски алпинисти бяха намерени на връх Монблан, най-високия връх в Алпите и Европа, който се намира в Източна Франция.

Шестима души, включително техният водач, изчезнаха вчера вечерта заради лошото време. Групата е тръгнала да изкачва един от върховете от масива Монблан, висок 3 900 м.

Издирването на планинския водач, който е имал богат опит, продължава. Засега няма информация за възрастта и самоличността на загиналите.

С този трагичен случай броят на жертвите от юли досега вече е тринадесет, като професионалните водачи са обезпокоени, че Монблан се е превърнал в опасна туристическа дестинация.

Двама белгийци бяха намерени мъртви на 2 август, а други шестима алпинисти загинаха между 15 и 30 юли - двама ирландци, двама финландци, един германец и един французин.

Американски алпинист предизвика яростно възмущение по-рано този месец, когато се опита да изкачи върха с 9-годишния си син и 11-годишната си дъщеря. За щастие никой от семейството не пострадал, но видеото от мястото, известно като "Коридора на смъртта", изтекло в интернет, предизвика остра реакция в САЩ.