В Северна Корея броят на случаите на така наречената от властите треска е спаднал под 10 000 установени случая за 24 часа, съобщи южнокорейската информационна агенция "Йонхап".

"Повече от 9610 души са показали симптоми на треска в рамките на 24 часа", се казва в доклада, като се цитират данни от държавния щаб за извънредни ситуации в КНДР за предотвратяване на епидемии.

В същото време се отбелязва, че "дневната заболеваемост от треска в страната постоянно намалява след пика на 15 май, когато за 24 часа се разболяха около 293 000 души".

Северна Корея с под 20 000 случаи на треска за пети ден

Северна Корея с под 20 000 случаи на треска за пети ден

Продължава спадът на заразените

Агенцията припомня, че севернокорейската "треска" най-вероятно е COVID-19.

В Северна Корея са регистрирани общо над 4,7 милиона случая на треска, която чуждестранните експерти наричат още коронавирусна инфекция, над 4,68 милиона души са се възстановили, а над 17 000 се лекуват.

В началото на юни изпълнителният директор на Световната здравна организация (СЗО) за извънредните ситуации в здравеопазването Майк Райън заяви, че ситуацията в Северна Корея "не се подобрява, а се влошава".

Северна Корея с нови 66 680 случая на "треска"

Северна Корея с нови 66 680 случая на "треска"

Предполага се, че става въпрос за COVID-19

На 12 май Северна Корея съобщи за първия човек в страната, който се е разболял от треска, за която чуждестранните експерти смятат, че е коронавирус. Преди това Пхенян не е съобщавал за нито един случай през двете години, през които е продължила пандемията от коронавирус.