Драмата със заложници в банка в Бейрут, Ливан, приключи в четвъртък, след като властите се съгласиха да предоставят на похитителя частичен достъп до замразените му средства в замяна на освобождаването на всичките шестима заложници, предаде Ройтерс.

42-годишният Басам ал-Шейх Хюсеин е влязъл в клона на Федералната банка на Ливан в квартал Хамра в Западен Бейрут с огнестрелно оръжие малко преди обяд в четвъртък, каза източник от силите за сигурност пред Ройтерс.

"Той поиска достъп до около 200 000 долара, които имаше в банковата си сметка. Когато служителят отказа да му предостави достъп до средствата, той започна да крещи, че роднините му са в болница. След това извади пистолет", каза източникът.

Ситуацията със заложниците приключи след шест часа, когато банката се съгласи да даде на мъжа около 30 000 долара, казаха сестра му и ръководителят на местна банкова асоциация пред местни медии. Не беше ясно веднага дали условията на споразумението включват някакви криминални обвинения.

Някои клиенти на банката са успели да избягат, преди той да затвори вратите на клона, каза източникът.

Най-малко един възрастен гражданин е бил освободен от банката поради възрастта си и правителствени преговарящи са били изпратени, за да започнат разговори с похитителя, каза вътрешното министерство.

Останалите шестима заложници са били един клиент и петима банкови служители, включително мениджъра на банката Хасан Халауи, който е говорил с Ройтерс по телефона от клона на банката.

Ливанската медия Al-Jadeed съобщи, че са били произведени най-малко два изстрела. Ливанският Червен кръст каза пред Ройтерс, че е изпратил линейка на мястото на инцидента.

По време на ситуацията със заложниците пред банката се е събрала тълпа, скандираща: "Долу управлението на банките!"

Откакто избухна финансовата криза в Ливан през 2019 г., ливанските банки ограничиха тегленето на твърда валута за повечето вложители по време на тригодишния финансов срив в страната, който остави повече от три четвърти от населението в затруднено финансово състояние дори при вложени средства в банките до които те нямат достъп.

Банките казват, че правят изключения за хуманитарни случаи, включително болнични грижи, но вложителите и техните представители казаха на Ройтерс, че тези изключения са рядкост.

Ливан избира парламент след години на кризи

Ливан избира парламент след години на кризи

3,91 милиона избиратели имат право на глас и трябва да изберат 128 депутати

Катастрофалната експлозия в пристанището в Бейрут на 4 август 2020 г. уби повече от 200 души и остави огромни следи от щети.

Икономическата криза се влоши поради загубата на стойност на местната валута спрямо долара, източването на валутните резерви на страната и причиняването на сериозен недостиг на гориво.

Прекъсването на електрозахранването е също често срещано явление в страната, като понякога няма ток по 20 часа на ден.

Блокирането на зърнените доставки от Украйна заради руското нахлуване там допълнително усложни ситуацията в страната, тъй като Ливан традиционно купува жито и други зърнени храни именно от Украйна.