Част от ядрената централа Чернобил в Украйна се срути порaди тежестта от падналия сняг. Няма пострадали или какъвто и да е било риск за изтичане на радиация от реактора, който доведе до авария през 1986 година, съобщиха от агенцията по извънредни ситуации на страната, предаде „Дейли Стар".

Първоначалната причина за срутването е твърде много сняг на покрива", уточниха от агенцията, допълвайки, че ситуацията с радиацията е „в рамките на нормата" и няма пострадали от инцидента.

Покривът бе изграден след аварията през 1986 година, но не е част от саркофага, който покрива реактора, допълниха от агенцията.

Чернобилската авария възникна на 26 април 1986 година в съветската Чернобилска атомна електроцентрала.

Обикновено тя се приема за най-тежката авария в историята на ядрената енергетика, като наред с аварията на АЕЦ Фукушима I от 2011 година сред 2-те събития от ниво 7 по Международната скала за ядрени събития.

Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 хил. души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус.

Строежът на централата е започнал през 1970 г. При настъпването на инцидента атомната централа разполага с 4 атомни реактора, въведени в експлоатация съответно през 1977, 1978, 1981 и 1983 г.