В началното училище "Роб" в Увалде, Тексас, е имало стрелба, съобщи АП.

18-годишен младеж застреля 19 деца и двама възрастни в начално училище в Тексас, преди да бъде убит от служители на реда, съобщиха официални лица.

Стрелецът - идентифициран от тексаските власти като Салвадор Рамос от Увалде - е застрелял и баба си, преди да отиде в училището, съобщиха трима източници от правоохранителните органи пред CNN. Щатският сенатор Роланд Гутиерес заяви пред CNN, че бабата е откарана със самолет в Сан Антонио и "все още се бори за живота си", според информацията, която му е предоставена от тексаските рейнджъри.

Смята се, че стрелецът е действал сам, потвърди губернаторът Грег Абът.

Първоначалните данни бяха, че 18-годишният стрелец е убил 14 ученици и един учител в началното училище "Роб" в град Увалде.

Стрелецът е разпознат като Салвадор Рамос, на 18 години.

Смята се, че той е оставил колата си е влязъл в училището, като е имал пистолет.

Губернаторът заяви, че при нападението заподозреният е бил въоръжен с пистолет и вероятно с пушка.

След стрелбата в Тексас: Байдън зове за противопоставяне на оръжейното лоби

След стрелбата в Тексас: Байдън зове за противопоставяне на оръжейното лоби

"Защо сме готови да живеем с тази касапница?", пита президентът

Грег Абът каза, че заподозреният е починал и се смята, че полицаите са го убили.

В училището учат около 600 деца. Други училища в района също са затворени, уточнява.

Първите съобщения за събитията в училището постъпват в 11:43 ч. местно време (19:43 ч. българско време), уточнява Fox News. AP съобщава, че стрелецът е бил задържан след 13:00 ч. (21:00 ч. българско време).

Увалде се намира на 140 км западно от Сан Антонио и на 235 км югозападно от Остин, близо до границата с Мексико.

Президентът Джо Байдън е информиран за случилото се в Увалде. Той е наредил флаговете на Белия дом и други обществени сгради да бъдат спуснати наполовина до залез на 28 май в знак на почит към жертвите.

Държавният глава призова за противопоставяне на оръжейното лоби.

Когато станах президент, се надявах, че няма да се налага да правя това отново, заяви Байдън по повод на смъртта на "прекрасните, невинни" деца от втори, трети и четвърти клас в "поредното клане". Той посочи, че родителите на загиналите деца никога вече няма да видят детето си отново.

"Подобни масови стрелби рядко се случват някъде другаде по света. Защо? Защо сме готови да живеем с тази касапница?", запита президентът.