Най-малко 31 души загинаха, включително 6-месечно бебе, а седем души са в неизвестност след като избухна пожар на пътническия ферибот "Лейди Мери Джой 3", превозващ 250 пътници и екипаж и плаващ между островите в южната част на Филипините, съобщи бреговата охрана, цитирана от Ройтерс и Асошейиейтед Прес.

Властите все още не са установили причината за пожара, който започна около 23 часа местно време в сряда (18 часа българско време) край остров Базилан, когато много от пътниците са спели в климатизирани каюти на долната палуба на ферибота.

Изгорелият ферибот е бил изтеглен до брега на Базилан, където персоналът на бреговата охрана и други власти по-късно са открихли още тела във втора класа на пътническия салон, като претърсването на кораба продължава.

Губернаторът на южната провинция Базилан Джим Хатаман каза, че е в ход разследване и събраните дотук данни предполагат, че на борда е имало допълнителни пътници, които не са посочени в манифеста на кораба.

Фериботът е бил на път за град Джоло в провинция Сулу от южния пристанищен град Замбоанга, когато се е запалил по средата на пътя край Базилан, уточни губернаторът.

Най-малко 23 пътници са ранени и откарани в болници.

Информацията за броя на пътниците на борда остава противоречива, но е сигурно, че фериботът не е бил претоварен. Според бреговата охрана 230 души, включително 35 членове на екипажа, са били спасени. Капацитетът на плавателния съд е 430 души.

Пожарът е овладян рано в четвъртък местно време. Корабът е изгорял напълно.

Филипините, архипелаг от повече от 7600 острова, имат лоша репутация по отношение на морската безопасност, като корабите често са претоварени и много стари.

През май най-малко седем души загинаха след пожар във високоскоростен филипински ферибот, превозващ 134 души.

През 1987 г. около 5000 души загинаха при най-тежката корабна катастрофа в света, когато претовареният пътнически ферибот "Дона Пас" се сблъска с петролен танкер край остров Миндоро, южно от столицата Манила.

Горя ферибот в Ламанша, няма пострадали

Горя ферибот в Ламанша, няма пострадали

Пожарът е избухнал в машинното отделение, но е бил овладян