Радиоактивна вода изтича от резервоар на японката ядрената централа „Фукушима", съобщава Би Би Си.
Операторът на централата Tokyo Electric Power Company (ТЕПКО) съобщи, че техен служител е открил теча в сряда.

Ден по-рано ТЕПКО обяви, че е открит радиоактивен цезий в подпочвените води около централата.

Припомняме, атомната централа „Фукушима" пострада сериозно при земетресението на 11 март 2011 г. и последвалото го цунами. Това доведе до срив на три от ядрените реактори на централата. Инженерите успяха да стабилизират централата, но ще са нужни години работа за справяне с последиците от бедствието.
В последните месеци бяха регистрирани няколко теча и прекъсвания на захранването.
Изтичане на радиоактивни води от един от подземните басейни за съхранение на отпадни води на „Фукушима" бе открито и през април.

На площадката на завода са изградени стотици огромни водни резервоари за съхраняване на замърсената вода, използвана за охлаждане на разтопените ядрени реактори.

В изявление, ТЕПКО посочва, че замърсената вода изтича от резервоарите за съхранение със скорост от една капка на всеки три до четири секунди.

Въпреки че дружеството заяви, че течът е малък, той се случва след признанието от вторник, че подземните води около централата са замърсени. Всичко това ще направи още по-трудно за компанията, оператор на централата, да убеди местните рибари, че е безопасно да започне изпомпване на подземните води около централата в океана, коментира Би Би Си.

През април Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че "надеждността на основните системи" на централата трябва да се подобри.