Резистентността на бактериите към антибиотиците и изобщо към лекарствата вече се е разпространила до всяко кътче на планетата и може да доведе в бъдеще до обстоятелството, незначителни инфекции да убиват хора. Това се посочва в новопубликуван доклад на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от „Асошиейтед прес".

В първото си глобално проучване на проблема с резистентността СЗО заявява, че е отчела много високи нива на издръжливост на бактерията E.coli (Ешерихия коли), която причинява болести като менингит и инфекции на кожата, кръвта и бъбреците. СЗО отбелязва, че има много страни, където борбата срещу микроорганизмите е безрезултатна при повече от половината от пациентите.

Докладът на СЗО също така констатира тревожни нива на резистентност към антибиотиците при други бактерии, включително причиняващите пневмония и гонорея.

Ако не се предприемат спешни действия, „светът се е насочил към пост-антибиотичната ера, в която обикновени инфекции и леки наранявания, които са били лечими през последните десетилетия, могат отново да станат смъртоносни", коментира д-р Кейджи Фукуда, един от заместник-ръководителите на СЗО.

От СЗО признават, че не могат да оценят валидността на данните, предоставени от страните, както и че много страни изобщо не разполагат с информация за резистентността срещу антибиотиците.

Здравни експерти отдавна предупреждават за опасностите от резистентността към лекарствата, особено при заболявания като туберкулозата, маларията и грипа. Например ръководителят на британските здравни власти д-р Сали Дейвис посочи, че резистентността е „бомба със закъснител" и е опасност за човечеството, съизмерима с тероризма.

Всичко това означава само едно - нуждаем се от нови лекарства.