Изтребител МиГ-31 се разби в Приморския край в руския Далечен изток. Според руското министерство на отбраната полетът е бил учебен, а екипажът на разбилия се самолет е катапултирал успешно, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Бойният самолет се е разбил веднага след излитане в гориста местност, на безлюдно място близо до село Алексеевка, на около 60 км северно от Владивосток. Съобщава се, че полетът е извършен без боеприпаси и на земята няма разрушения и пострадали.

"По предварителна информация причината за инцидента може да е техническа неизправност", съобщиха за ТАСС от пресслужбата на Източния военен окръг.

От началото на войната това не е първата катастрофа на руски изтребители, но според руското министерство на отбраната всички инциденти са станали по време на учебни, а не на бойни полети. Досега руското отбранително ведомство не е посочило броя на загубените самолети в бойните действия в Украйна.

През април МиГ-31 се разби в района в Ленинградска област и като причина за катастрофата беше посочена техническа неизправност. А от септември вече седем изтребителя "Сухой" са се разбили в различни региони на Русия, изчисли изданието Layout.

Най-трагичният инцидент бе катастрофата на Су-34 в Ейск на 17 октомври, когато самолетът се разби в жилищна сграда и загинаха 15 души.

Су-25 се разби в Ростовска област

Су-25 се разби в Ростовска област

Пилотът е загинал