"Съдбите на хората и насекомите са преплетени", обявиха учени, като отчитаните огромни загуби на насекоми на някои места са само "върхът на айсберга".

Предупреждението беше направено от 25 експерти от цял свят, които признават, че се знае малко за повечето от общо около 5,5 млн. вида насекоми. Въпреки това разбрано е достатъчно, за да може незабавно да се предприемат действия, уточняват учените, тъй като чакането за сдобиването с по-добри данни би рискувало необратими щети.

Апокалипсисът на насекомите - опасност за целия живот на Земята

Апокалипсисът на насекомите - опасност за целия живот на Земята

Половината от всички насекоми може да са измрели от 1970 г. насам

Изследователите са заявили, че има решения на проблема и те трябва да бъдат приложени незабавно. Те варират от по-големи природни резервати и забрана на вредните пестициди до индивидуални действия, като например да не се коси тревата и оставяне на мъртвата дървесина в градините. Те също така изтъкват, че безгръбначните животни вече не трябва да бъдат пренебрегвани при опитите за опазване, които са насочени към бозайници и птици.

Будещата тревога информация е публикувана в две статии в списание Biological Conservation, съобщава "Гардиън".

"Настоящата криза с изчезването на насекоми е дълбоко притеснителна. Но това, което знаем, е само върхът на айсберга", пишат учените и допълват: "Ние знаем достатъчно, за да действаме незабавно. Вече са налични решения - трябва да действаме по тях."

Резкият спад на броя на насекомите заплашва да доведе до срив на природата

Резкият спад на броя на насекомите заплашва да доведе до срив на природата

Човешката дейност води до катастрофален срив на природните екосистеми

"Измирането на насекомите води до загуба на основни, незаменими услуги за човечеството. Човешката дейност е отговорна за почти целия упадък и измиране на сегашната популация от насекоми", подчертават още експертите.

Съобщава се за масово измиране на насекоми в Германия, Пуерто Рико и на други места. Първият световен научен преглед, публикуван през февруари 2019 г., посочи, че масовият упадък на насекоми заплашва да доведе до "катастрофален срив на природните екосистеми". Насекомите опрашват три четвърти от посевите, а друго неотдавнашно проучване показа масови загуби на такива насекоми в цяла Великобритания.

В доклада се отбелязва, че само около една пета от насекомите в света дори имат имена, предимно само от единични екземпляри.

Германия забранява препарата Roundup, убиващ пчелите

Германия забранява препарата Roundup, убиващ пчелите

До края на 2023 г. глифозат няма да се употребява в Германия

"Много видове насекоми ще изчезнат още преди да бъдат описани", казват изследователите и уточняват: "Вероятно измирането на насекоми от началото на индустриалната епоха насам е около 5-10%, т. е. 250 000 до 500 000 вида."

"Учените в момента засилват натиска във връзка с намаляването на насекомите с надеждата, че политиците ще разберат спешността на проблема и връзката с човешкото оцеляване и ще предприемат действия, преди да е станало твърде късно", подчертава Мат Шардлоу, който е изпълнителен директор на природозащитната организация Buglife.

Основните причини за загубите на насекоми според учените са унищожаването на естествените местообитания заради земеделие и сгради; интензивната употреба на пестициди; промишленото и светлинното замърсяване; инвазивни видове от далечни места; климатичната криза.