Снеговалежът и силният вятър доведоха до затваряне на пътища и проблеми с електричеството предимно в северната част на Сърбия, предадоха световните информационни агенции.

В някои райони на страната бе обявено извънредно положение. Засега данни за жертви няма.

Армията се включи в помощ на закъсалите в преспите и спаси най-малко 84 души, блокирани на магистрала на около 50 км североизточно от столицата Белград. Танк е бил използван, за да разчиства пътища около границата с Унгария, са съобщили от министерството на отбраната.

Код "Червен" в Австрия
Още...

Властите са забранили временно влизането в страната на румънски и унгарски ТИР-ове, ограничен е трафикът на север.

Очаква се влошаване на обстановката, предупреждават метеоролози. Агенциите допълват, че обичайно зимата в Сърбия е по-мека.

Междувременно от посолството на Република България в Белград съобщиха, че метеорологичната обстановка на територията на Сърбия през последните 12 часа е крайно усложнена поради обилен снеговалеж и силен вятър, причиняващ снегонавявания.

В някои участъци пътищата са непроходими, силно затруднено е движението по магистралата Белград - Будапеща, в резултат на което са се образували колони от автомобили. ГКПП Хоргош на сръбско-унгарската граница е затворен, допълват от там.

МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани по възможност да отложат пътуванията си до и през Сърбия, да се информират за актуалната обстановка, както и да съблюдават съветите и указанията на местните власти.

При необходимост българите да се обръщат за съдействие към посолството на Република България в Белград:
Посолство на Република България
Адрес: ул. „Бирчанинова" № 26, 11000 Белград, Сърбия
Тел.: +381 11 36 13 980; +381 11 36 13 990

Дежурни телефони в извънработно време: + 381 11 3613980; + 0381 11 36 13990
Работно време на посолството и на КС: По - Пт, 8.30 - 16.30 ч.
Приемно време на КС за граждани: По - Пт, 10.00 - 12.00 ч.
E-mail: Embassy.Belgrade@mfa.bg