Учен от Харвардския университет, който призова половината планета да се остави като природен резерват, настоява, че човешката история винаги ще е по нанадолнището, ако няма глобално сътрудничество за спасяване на съществуващите видове, информира "Ройтерс".

Едуард О. Уилсън, 92-годишен натуралист, приветстван като Дарвин на 21 век, подчерта, че човечеството не е твърде поляризирано да спаси планетата, дори след като някои от най-големите замърсители в света се стремят да намалят въглеродните емисии и да спрат глобалното затопляне.

Той вижда предотвратяването на катастрофално изменение на климата - целта на преговорите под егидата на ООН за климата (COP26), които започват в Шотландия в неделя - и спасяването на биоразнообразието, или разнообразието от растителни и животински видове в света, като две инициативи, които трябва да се случат заедно.

Страшни констатации: светът е много далеч от ограничаването на глобалното затопляне

Страшни констатации: светът е много далеч от ограничаването на глобалното затопляне

Светът се е запътил към климатична катастрофа

"Това е най-колективното начинание с ясна дефинирана цел, което човечеството някога е имало и ние трябва да получим вид сътрудничество и етична хармония и планиране, за да го накараме да работи", коментира Уилсън пред "Ройтерс" в интервю.

"В противен случай човешката история винаги ще бъде по нанадолнището", предупреждава ученият.

Днес видовете измират със скорост, невиждана от 10 млн. години, като в момента около 1 млн. вида са на ръба. За да ограничи загубата, ООН призова страните да се ангажират да опазят 30% от своята земя и вода до 2030 г., почти двойно повече от площта, която в момента е под някаква форма на защита.

Биоразнообразието в Европа е застрашено, необходими са действия

Биоразнообразието в Европа е застрашено, необходими са действия

Стотици местообитания и видове растения, птици и животни са застрашени

Така наречената цел "30 на 30" е отчасти вдъхновена от проекта на Уилсън за половин Земя. Първо очертан през 2016 г., той призовава за защита на половината земя и море на планетата, така че да има достатъчно разнообразни и добре свързани екосистеми, за да се обърне хода на измирането на видовете.

"Въпросът е, че човешката природа не се е променила достатъчно. Нашите най-силни склонности от социално естество тендират да са неблагоприятни за живота на повечето други видове", подчертава Уилсън.

Човечеството продължава да решава проблемите чрез изгаряне на материали - въглища и петрол - оставени от древни организми, пояснява Уилсън, заклеймявайки продължаващия добив и изгаряне на изкопаеми горива, което засилва унищожаването на биоразнообразието.

Една пета от видовете птици в Европа застрашени от измиране

Една пета от видовете птици в Европа застрашени от измиране

110 от 544 вида

Г-20 остава разделена относно постепенното премахване на въглищата и ангажимента да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса над средната световна температура отпреди индустриалната епоха. Страните от Г-20 представляват 80% от глобалните емисии, но големите замърсители като Китай и Индия също досега отказват да променят действията си в това отношение.

Заедно с британския натуралист сър Дейвид Атънбъро, Уилсън се счита за водещ световен авторитет в областта на естествената история и опазването.

Той е и най-големият световен авторитет в областта на мравките, от които е открил над 400 вида. Той е написал две книги, носители на наградата "Пулицър", и популяризира термина "биоразнообразие", което води до движение за запазване на всички видове на планетата, като същевременно предпазва от господството на човечеството над природните ресурси. Той работи в Харвард от 70 години и все още отделя време като куратор по ентомология.

Неговата траектория като ентомолог - човек, който изучава насекоми - е определена на 10-годишна възраст, когато прекарва часове в горите на парка Rock Creek във Вашингтон.

"Вече имах сериозна библиотека от колекцията си от буболечки и пеперуди", разказа Уилсън.

Акцент в кариерата му ще дойде години по-късно, когато той се изкачи на 3 962 метра до центъра на планинската верига Sarawaged в Папуа Нова Гвинея.

WWF зове правителствата за спешни действия за защита на видовете

WWF зове правителствата за спешни действия за защита на видовете

"2021 г. трябва да бъде повратна точка"