Австралийският щат Нов Южен Уелс съобщи за един от най-младите починали в страната от COVID-19, докато ежедневният брой заразени се задържа близо до 16-месечен връх, въпреки че затварянето на 5 млн. души в столицата на щата Сидни навлезе в шестата седмица, информира "Ройтерс".

Мъж в 20-те си години, който е нямал придружаващи здравословни проблеми и не е бил ваксиниран, е починал в дома си в града, съобщиха властите. Той се е влошил бързо, след като по-рано се оплаквал само от леки симптоми.

Австралия пуска армията да налага карантина в Сидни

Австралия пуска армията да налага карантина в Сидни

Войници и полиция блокират части от столицата заради 239 случая на COVID-19 за 24 часа

Смъртта подчертава риска, пред който е изправен най-големият град в Австралия, който изпитва затруднения да ограничи огнището на силно заразния вариант "Делта", след като по-малко от 20% от жителите на Сидни са ваксинирани.

Миналата година съседният щат Виктория обяви, че неназован мъж също в 20-те си години е починал от COVID-19, въпреки че съдебният лекар все още разследва точната причина за смъртта.

Младият мъж е един от двамата починали от COVID-19, регистрирани в Нов Южен Уелс през последните 24 часа. Нов Южен Уелс регистрира 233 новозаразени, близо до 16-месечен връх, отчетен миналата седмица, а премиерът на щата Гладис Береджиклиан предупреди, че броят на заразените вероятно ще нарасне.

Властта в Австралия плаши с удължаване на локдауна заради "безразсъдните" протести

Властта в Австралия плаши с удължаване на локдауна заради "безразсъдните" протести

"Нека бъда ясен - няма алтернатива на локдауна в Нов Южен Уелс"

"Няма да изключа броя на заразените, че няма да се увеличат, всъщност мисля, че ще се увеличат", каза Береджиклиан пред репортери в Сидни, като допълни: "Ако погледнете броя на заразените хора в общността, той показва, че може би не сме достигнали своя пик."

Береджиклиан е подложена на силен натиск да разхлаби ограниченията за движение, които заплашват да вкарат Австралия във втората ѝ рецесия от толкова години. Тя обаче каза, че най-малко 50% от населението на щата ще трябва да бъде ваксинирано, за да се разхлабят ограниченията в края на август.

И все пак мнозина остават предпазливи да се ваксинират с препарата на AstraZeneca, преобладаващата от двете ваксини, одобрени в страната, заради рядък проблем със съсирването на кръвта.

Австралийците скочиха на протест срещу COVID мерките

Австралийците скочиха на протест срещу COVID мерките

Организаторите нарекоха протеста митинг на свободата

Освен това правителствен модел, публикуван вчера, показа, че поне 70% от населението на щата ще трябва да бъде ваксинирано, за да се забави разпространението на вируса.

Властите предупредиха хората да не чакат увеличение на доставките на ваксината на Pfizer, което се очаква следващия месец, тъй като броят на заразените се оказва труден за намаляване, тестове от канализацията показват, че коронавирусът може да се е разпространил на север.

Нов Южен Уелс предприе агресивни контрамерки, за да спре разпространението на коронавируса, включително затваряне на високорискови предградия и искане от военните да помогнат на полицията да наложи правилата за локдауна.

Сидни с рекорден ръст на новозаразени с COVID-19

Сидни с рекорден ръст на новозаразени с COVID-19

Властите увеличават правомощията на полицията за спазване на мерките

Общо 17 души са починали в Сидни по време на настоящата епидемия, която започна на 16 юни. През това време общият брой на заразените в Нов Южен Уелс достигна над 4000 души.

На национално ниво Австралия е регистрирала 927 починали от началото на пандемията, с малко над 35 000 заразени от 22 млн. души население.

Щатът Куинсланд днес съобщи за 16 местно заразени, колкото и вчера, което накара властите да го обявят за най-голямото огнище в щата от началото на пандемията и предупреди, че локдаунът в столицата Бризбън може да бъде удължен след неделя.

"Ако не направим нещо наистина, наистина, наистина специално в Куинсланд, ще удължим локдауна", отбеляза главният здравен директор на Куинсланд Жанет Йънг пред репортери в Бризбън.

Карантината над Сидни удължена с месец, до 28 август

Карантината над Сидни удължена с месец, до 28 август

Вариантът Делта продължава да се разпространява