експолизя ПОСЛЕДНО: ••Десетки иракски семейства се събраха на брега на Тигър край град Мадаин, там където се взривиха двата шлепа с бензин. Хората отчаяно искат да рабрета, какво се е случило с техните близки, намиращи се на шлеповете по време на експлозията.
Данните за броя на загиналите и до момента – няколко часа след трагедията, са противоречиви. 13 тела са извадени от водите на Тигър. Те са от онези около 100 души, които взривната вълна изхвърля в реката.
Телевизия Ал Джазира съобщава, че 25 души са ранени и откарани в болница, като 8 от тях умират по пътя. Предполага се, че броят на загиналите е между 150 и 180 души. По-рано се твърдеше за 280-300 удавени и изгорели.
Като една от вероятните причини за експлозията се смята, че е искра, възникнала от металните кофи, с които се е вадил бензина от шлепа.••

По предварителни данни около 300 души са загинали в Ирак при взривяването на два шлепа, натоварени с бензин.

Експлозията е станала на 30 км от Багдад, в района на град Мадаин, съобщава РИА “Новости”, цитирайки очевидци. На това място двата шлепа били привързани към брега на река Тигър.

Те били част от стратегическия запас, разположен на различни места в Ирак в навечерието на войната.

След края на военната операция горивото от тези източници започнало да се използва, като бензинът се изнасял от резервоарите с помощта на кофи, както ставало и в Мадаин.

В момента на взрива на шлепа е имало около 400 човека. Почти 100 от тях били изхвърлени от взривната вълна в реката, където се удавили. Други 200 починали от изгаряния, твърдят очевидци.

Засега не е известна причината за взрива.