Ню Йорк Бременните жени, намирали се в близост до Световния търговски център, по време на атентатите от 11 септември 2001 раждат деца, чиито тегло и ръст съществено се различават от нормите. Това може би се дължи на боклука и пепелта, разпространили се във въздуха след срутването на кулите близнаци. Това са резултатите от изследване, публикувано днес в списанието на Американската медицинска асоциация.

Група от учени, оглавявана от доктор Филип Ландриган решила да изследва въздействието на токсичния дим, разпространил се при срутването и последвалите пожари върху плода в майчината утроба. С тази цел лекарите изследвали бебетата на жени, намирали се в близост до СТЦ по време на атентата и бебета, появили на бял свят в другия край на Манхатън, в клиниката Mount Sinai.

Специалистите установили, че при много от бебетата от първата група се наблюдава забавяне на вътреутробното развитие, пише Washington Post.

Синдромът на забавяне на вътреутробното развитие, появата на който обикновено се свързва с тютюневия дим и замърсяването на околната среда, е забелязан в 8.2% от децата, родени от 182 жени от първата група. Този синдром е наблюдаван едва при 3.8% от новородените от втората група, включваща 2367 деца. Освен това теглото на децата, изложени на дима, е с 10% под нормата.

Смятаме, че това се дължи на въздействието на пепелта и саждите, подчерта д-р Ландриган. Тези компоненти се съдържат и в тютюневия дим.

Изследователите възнамеряват да съставят карта на местоположението на всяка една от изследваните жени по време и след атентатите. Това ще помогне точно да се определи с точност влиянието на високата концентрация на сажди и пепел върху вътреутробното развитие.

Освен това лекарите ще продължат наблюдението над децата, които в момента са на възраст от 14 месеца до 2 години. Засега те изглеждат добре, но наблюдението трябва да продължи, смята д-р Ландриган. Човешкият плод е много чувствителен, но в същото време има голям запас от жизнени сили, коментира той.