Страните, които са ваксинирали масово с Bacillus Calmette-Guérin (БЦЖ) срещу туберкулоза, имат смъртност от новия коронавирус (COVID-19) почти шест пъти по-ниска от страните, в които не използват БЦЖ ваксината, показва ново проучване, цитирано от "Дейли мейл".

БЦЖ ваксината е изобретена преди век и дава имунитет срещу туберкулоза - бактериална инфекция - но се знае, че има и други ползи от нея.

Предишни проучвания са установили, че хора, които са били имунизирани с въпросната ваксина, имат подобрена имунна система и са в състояние да се предпазят от инфекция.

Производителят на БЦЖ ваксината: Имунизацията сега е опасна

Производителят на БЦЖ ваксината: Имунизацията сега е опасна

За имунитет трябват от 3 до 6 месеца, а организмът е много по-уязвим

Например, в изпитания сред коренни американци, ваксинацията с БЦЖ в детска възраст е успяла да предложи защита срещу туберкулоза до 60 години след ваксинацията.

Точният начин, по който тази трайна ваксина помага да бъдат парирани други инфекции, е сравнително неизвестен, но може да е чрез засилване на вродените механизми на имунната система.

Тези така наречени извънцелеви ефекти включват засилена защита срещу респираторни заболявания и са признати от Световната здравна организация (СЗО).

Във Великобритания на всички деца между 10 и 14 години е инжектирана ваксината между 1953 и 2005 г.

След като нивата на инфектирани с туберкулоза са намалели, лекарите са изоставили масовата ваксинация и през 2005 г. преминават към имунизирането само на най-изложените на риск - като бебета със заразени роднини.

Въвеждат промени в имунизационния календар

Въвеждат промени в имунизационния календар

Отпадат проба Манту и реимунизацията срещу туберкулоза при 11-годишните

Изследователите са взели под внимание фактори, които могат да изкривят констатациите, като богатството на една страна и процента на възрастните хора в нейното население.

След това те са проучили смъртността на 1 млн. жители на всяка страна с достатъчно данни.

Изследователите от САЩ пишат в статията си: "След изглаждане на икономическото състояние на страната, пропорцията на по-възрастното население и привеждане в съответствие на епидемичните траектории на най-засегнатите страни, интригуващото наблюдение на значителна връзка между употребата на БЦЖ и по-ниската смъртност, свързана с COVID-19, остана забележима."

Резултатите са били публикувани онлайн на архивния сайт medRxiv, а не в научно списание, тъй като изследването все още не е подложено на проверка от други учени и специалисти.

Ваксината БЦЖ - бариера пред COVID-19, 500 паралелки за първи клас в столичните общински школа

Ваксината БЦЖ - бариера пред COVID-19, 500 паралелки за първи клас в столичните общински школа

Нов дълг, заем от МВФ и 5 млрд. лева от резерва ще спасяват икономиката

Експертите от Училището "Блумбърг" за обществено здраве към Университета "Джонс Хопкинс" са събрали публично достъпни данни за анализа.

Оценка за смъртността е била направена от най-добрите налични данни за смъртността за първите 50 държави, отчитащи най-много заразени с новия коронавирус.

Установено е също, че средната смъртност значително се различава в зависимост от икономическото състояние на страната.

Смъртността от COVID-19 на 1 млн. души за страните с ниски, средни и високи доходи, е съответно 0,4, 0,65 и 5,5 на сто.

Изследователите определят обстоятелството, че по-заможните държави имат по-висока смъртност, като "контраинтуитивно".

Учените не са в състояние да обяснят защо това е така, но изтъкват предходни изследвания, в които се посочва, че "смъртността от остри респираторни заболявания обикновено е по-висока при условия на ниски доходи поради множество социално-демографски и икономически рискови фактори".

Например COVID-19 е известно, че е по-опасен за хората на възраст над 65 години, а в тази демографска група има по-малко хора в по-бедните страни.

Според изследователите техните резултати трябва да се приемат с повишено внимание, тъй като има няколко проблема, които могат да изкривят изводите.