Бързо топящият се морски лед в Гренландия представлява изключителна опасност за изследователските екипи.

Снимка, направена от Щефен Олсен от Центъра за океана и леда към Датския метеорологичен институт на 13 юни, показва кучета, теглещи шейни, газещи през вода, дълбока около 10 см на върха на топящата се ледена покривка в северозападната част на Гренландия. В изумителната снимка изглежда така, сякаш кучетата вървят по вода.

Снимката, направена във фиорда Inglefield Bredning, изобразява вода на върха на това, което според Олсен е ледена покривка с дебелина от 1 метър и 20 сантимента, пише британското издание "Гардиън".

Климатични промени: Дъжд топи ледената покривка на Гренландия дори през зимата

Климатични промени: Дъжд топи ледената покривка на Гренландия дори през зимата

А това може да доведе до бедствие

Неговият колега от института, Расмус Тонбо, написа в "Туитър", че "бързото топене и морският лед с ниска пропускливост и малко пукнатини оставят разтопената вода отгоре".

Той допълни, че неговият екип разчита на традиционни знания от местни ловци и техните кучета, докато издирват сухи петна по леда. Екипът също така е използвал и сателитни изображения, за да планира пътуването си. Той каза, че снимките документират един "необичаен ден" и че образът е "по-символичен от науката за мнозина".

Метеорологична станция близо до летище Qaanaaq е регистрирала 17,3 градуса миналата сряда и 15 градуса миналия четвъртък, което са високи температури за Северна Гренландия, дори през лятото.

Безпрецедентно топене на ледената шапка на Гренландия

Безпрецедентно топене на ледената шапка на Гренландия

Ако се разтопи, световното морско равнище ще се повиши със 7 метра

В други райони разтопената вода се оттича през пролуки в леда до скалите далеч под тях и така не остава вода на повърхността. Но тъй като ледът в района е дебел и в него няма пролуки, водата над леда дава началото на драматичната снимка.

Топене като това на снимката обикновено не се случва до по-късно през лятото, в края на юни или през юли. Твърде е рано да се каже каква е ролята на глобалното затопляне, защото въпреки че тези температури са необичайни, условията не са били безпрецедентни и "все пак е екстремно събитие, задвижвано от метеорологичните условия, така че е трудно да го припишем само на климатичните промени", коментира климатологът Рут Мотрам от Датския метеорологичен институт.

Като цяло обаче тя подчерта: "Нашите симулации на климатичния модел очакват там да има общ спад в дължината на сезона на морския лед около Гренландия, но колко бързо и колко много зависи от това колко се покачват глобалните температури."

Тя каза, че прогнозите сочат, че топлото време над Гренландия ще продължи поне още няколко дни, така че екипите с шейни, теглени от кучета, ще се изправят пред допълнителни трудности.

Снимката се появи на фона на тревожните данни за температурите в Гренландия. В събота от синоптичната служба на американското издание "Вашингтон пост" заявиха, че европейските метеорологични модели показват, че температурите в някои части на Гренландия достигат 22,2 градуса над нормалните миналата сряда, денят преди заснемането на снимката.

Температури по-високи от средните над почти целия Северен ледовит океан и Гренландия през май доведоха до ранно отстъпление на леда, като е бил регистриран вторият най-малък обем на леда от 40 години, откогато има сателитно наблюдение на района.