Администрацията на президента на Русия подписа договор за спешно проектиране на бомбоубежище за своята Централна клинична болница с поликлиника. Стойността на работата се оценява на повече от 35 милиона рубли.

Това пресмята "Москоу таймс".

Укритието за гражданска защита е проектирано за 800 души - то ще осигури подслон на медицинския персонал и служителите на оперативната организация. Бомбоубежището ще дава възможност за спасяване от взривната вълна. То трябва да осигури и защита от радиация, както в десеткилометровата зона около атомната централа.

Укритието ще разполага с основни и спомагателни помещения, няколко входа, товарен асансьор и авариен изход. Последният трябва да има преддверие, оборудвано със защитна и херметична врата.

Ще има и сложна вентилационна система, способна да пречиства въздуха "от газообразни средства за масово унищожение", аерозоли и продукти на горенето. "Ще бъде осигурена функция за затопляне на въздуха за медицински процедури по време на война".

Договорът е сключен на 24 май. Според документа изпълнителят трябва да разработи и представи за одобрение от възложителя проект на задание за проектиране в срок от 15 календарни дни. Общият срок за приключване на работата по договора е 20 декември 2023 г.

На фона на продължителната война с Украйна през есента руските власти започнаха мащабна непублична кампания за подготовка на бомбоубежища, пише Bloomberg. Според източниците по този начин ръководството е искало да се увери, че съоръженията на гражданската отбрана ще могат да бъдат използвани в случай на "широкомащабен конфликт". Телеграм каналът "База" пише, че в един от районите на Москва се подготвят 900 бомбоубежища.

Въпреки че работата се извършва в тайна, слуховете проникнаха в социалните мрежи. През октомври Министерството на здравеопазването трябваше да опровергае съобщенията, че бомбоубежищата в московските болници ще бъдат използвани за създаване на операционни зали.

Според "Спектра" Министерството на здравеопазването е изискало от всички подчинени болници да подготвят бомбоубежища до 2 ноември, а закритата заповед е била издадена на 20 октомври - ден след като президентът Владимир Путин подписа укази за военно положение в окупираните райони на Украйна и за специални режими в Русия.

В края на декември миналата година Сергей Полеткин, ръководител на регионалния ръководител на Министерството на извънредните ситуации, докладва за подготовката на бомбоубежища в Московска област, които могат да поберат общо 15 милиона души. В същото време, по думите му, в такива убежища ще може да се прекарва само около час: те ще бъдат оборудвани с питейна вода и електричество, като ще бъдат инсталирани и контакти за зареждане на джаджи.

Украйна пак отрече да стои зад "безсмислената" атака с дрон срещу Кремъл

Украйна пак отрече да стои зад "безсмислената" атака с дрон срещу Кремъл

Подоляк отхвърли твърденията на в. "Ню Йорк Таймс"

След обявяването на мобилизацията в Русия рязко нарасна и търсенето на частни бункери, отбеляза Верстка. Според една от строителните компании броят на запитванията се е увеличил с 430%, но до подписване на договор са стигнали предимно по-заможните клиенти - най-често бизнесмени, които искат да предпазят семействата си.

Друга фирма, Deluxe Bunker, заяви, че сред клиентите ѝ са Сбербанк, руското правителство и Газпром. Говорител на компанията не уточни кога точно са поискали услугите. Той обаче отбеляза, че цената на бомбоубежище за няколко души започва от 1,5 млн. долара.