Най-малко 1000 души са загинали и 1500 са ранени при силното земетресение с магнитуд 6,1 по Рихтер в Афганистан, съобщават "Ройтерс" и БиБиСи.

Първоначално информацията бе за 280 загинали, има опасения, че броят на жертвите може да се увеличи. Стотици са пострадали.

По данни на Геологическата топографска служба на САЩ епицентърът на труса е бил на около 44 км от град Хост, близо до границата с Пакистан, на дълбочина от 51 км.

Земетресението е усетено от около 119 милиона души в Пакистан, Афганистан и Индия, съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център в Туитър.

Повечето от загиналите са в провинция Пактика, където има 100 жертви и 250 ранени. Други 25 души са загинали в Хост, а петима - в провинция Нангархар.

Към момента не се съобщава за жертви или нанасени материални щети в Пакистан.

По последна информация броят на загиналите при земетресението в сряда в две афганистански провинции надхвърли 900 души, съобщава Aamaj News, цитиран от Интерфакс.

Ранени са 610 души.

Кабинетът на контролираните от Афганистан талибани (терористична организация, забранена в Русия) проведе спешно заседание в отговор на земетресението.

По предварителни данни земетресението е засегнало провинциите Пактика, Пактия, Хост, Лагман, Газни, Логар и Кабул.

Бедствието идва в момент, когато Афганистан преминава през тежка икономическа криза, след като талибаните превзеха властта през август 2021 г., докато водените от САЩ международни сили се изтегляха от страната след две десетилетия война.

В отговор на превземането на талибаните много правителства наложиха санкции на банковия сектор на Афганистан и намалиха помощта за развитие на страната, възлизаща на стойност милиарди долари.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че е "натъжен да чуе за трагичната загуба на живот, причинена от земетресението, което удари Афганистан по-рано днес".

Гутериш коментира, че броят на жертвите "може да продължи да нараства". "ООН в Афганистан е напълно мобилизирана. Нашите екипи вече са на място, оценяват се нуждите и предоставят първоначална подкрепа. Сега е моментът за солидарност".